Δανία - Ιστορική συμφωνία για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Τρίτη, 20 Ιουνίου 2006 15:47
A- A A+

Σε ιστορική συμφωνία για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πρόωρης συνταξιοδότησης κατέληξαν η κυβέρνηση και τα κυριότερα αντιπολιτευόμενα κόμματα της Δανίας.

Οι προτάσεις υποστηρίχθηκαν από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και το Δανέζικο Λαϊκό Κόμμα, που υποστηρίζει την κεντροδεξιά κυβέρνηση.

«Η συμφωνία αυτή είναι ιστορική για τη Δανία, με την έννοια ότι προχωρεί σε βάθος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Θορ Πέντερσεν, και πρόσθεσε: «Τα κόμματα επέδειξαν μια εντυπωσιακή βούληση να συμφωνήσουν σε μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή».

Το σχέδιο είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο από τον πρωθυπουργό ¶ντερς Φογκ Ράσμουσεν. Εκτός από την αύξηση της συντάξιμης ηλικίας από τα 65 στα 67 χρόνια ως το 2027, θα αναθεωρηθούν και οι ισχύοντες κανονισμοί για τη χορήγηση πρόωρης σύνταξης, για την οποία τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν από τα 60 στα 62 χρόνια ως το 2021.

Η ηγέτις των Σοσιαλδημοκρατών Έλε Θόρνινγκ-Σμιτ δήλωσε πως είναι ευτυχής για το γεγονός ότι το δικαίωμα στην πρόωρη συνταξιοδότηση εξασφαλίσθηκε «για πολλά χρόνια στο μέλλον».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή