Ένα δεκαήμερο έχει στη διάθεσή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για να παραδώσει τους φακέλους για τα αυθαίρετα στην περιοχή αιγιαλού και παραλίας και τελεσίδικα παραδοτέα σε δασικές εκτάσεις στην Αττική, προκειμένου από το υπουργείο Περιβάλλοντος να γίνει η ανάθεση για την κατεδάφισή τους και να ξεκινήσει η διαδικασία συμβάσεων για κατεδαφίσεις στο τέλος Αυγούστου, όπως δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
«Με επιστολή σημερινή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ζητηθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να δοθούν τα τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης σε αυθαίρετες κατασκευές που είτε είναι παραδοτέες με αντίστοιχο πρακτικό στις δασικές περιοχές, είτε είναι αυθαίρετα στη ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου» ανέφερε ο κ. Φάμελλος.
«Για αυτά τα αυθαίρετα, που δεν έχουν ακόμα δοθεί, σε συνεργεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, θα εκτελεστούν οι κατεδαφίσεις τους από τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος» διευκρίνισε ο ίδιος.
Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός δημιουργείται έτσι «ακόμα ένας μηχανισμός για επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, πέρα από τη σύνταξη του πρωτοκόλλου κατεδάφισης από το ΥΠΕΝ, που ήταν η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία μας, και δημιουργούμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έναν ακόμα μηχανισμό κατεδαφίσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος». «Μάλιστα για τις περιπτώσεις περιφράξεων, περιτοιχίσεων και μαντρών σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία δίνουμε τη δυνατότητα αυτές οι κατεδαφίσεις εξπρές να γίνονται και από το υπουργείο Υποδομών» πρόσθεσε.
«Νομίζω ότι όλοι έχουν γίνει γνώστες των πολλών, τουλάχιστον 3.000 αυθαιρέτων που «περίμεναν» στα συρτάρια προς κατεδάφιση στην Αττική [...] παίρνουμε την αρμοδιότητα λοιπόν στο υπουργείο και αυτό θα ήθελα να το παρουσιάσω και ως μια πράξη πολιτικής ευθύνης. Διεκδικούμε και δημιουργούμε αυτή την αρμοδιότητα για να κριθούμε από την κοινωνία σε έναν τομέα που οι προηγούμενες πολιτικές διοικήσεις δεν τόλμησαν να πάρουν μέτρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει νόμιμα με όλα τα δικαιώματα του πολίτη και με όλες τις διαδικασίες διαφάνειας προς τους αναδόχους και με διαύγεια να γίνουν οι πράξεις κατεδάφισης που υπάρχουν τόσα χρόνια και καθυστερούν» συνέχισε ο κ. Φάμελλος.
Υπογράμμισε παράλληλα πως «θα πρέπει να προσέξουμε πολύ τα χρονοδιαγράμματα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ένα δεκαήμερο στη διάθεσή της για να παραδώσει τους φακέλους αυτούς, για αυτές τις δύο περιπτώσεις που σας περιέγραψα για την περιοχή αιγιαλού και παραλίας και για τα παραδοτέα των δασικών υπηρεσιών». Όπως ανέφερε, οι φάκελοι εκτιμώνται περίπου στους 800 και σε δέκα μέρες θα είναι στο υπουργείο. «Ήδη σήμερα ξεκίνησε η ενεργοποίηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, αυτό σημαίνει ότι εμείς θα ετοιμάσουμε τις διαδικασίες ανάθεσης για την κατεδάφιση αυτών των αυθαιρέτων. Η ολοκλήρωση της παραλαβής των φακέλων και η έναρξη των διαδικασιών των συμβάσεων κατεδάφισης εκτιμάται περίπου στις 25 Αυγούστου. Από εκεί και μετά η διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης των κατεδαφίσεων έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που κυμαίνεται από τρεις εβδομάδες έως δύο μήνες. Άρα για αυτά τα συγκεκριμένα 800 ακίνητα το χρονοδιάγραμμα ξεκινάει περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου» επισήμανε.
Είπε ακόμα πως «με τη νομοθετική πρωτοβουλία που λάβαμε πριν από δέκα μέρες ήδη έχουν δοθεί ευνοϊκά διοικητικά εργαλεία για τις συμβάσεις κατεδάφισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που προχωρά άμεσα στην υλοποίησή τους». «Μπορούν να επεκταθούν μέχρι και 50% οι συμβάσεις για τις κατεδαφίσεις όπως επίσης και μπορούν να γίνονται συμβάσεις ανάθεσης για τις κατεδαφίσεις μέχρι 135.000 ευρώ. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να προγραμματίζει άμεσα το έργο αυτό εφόσον δώσαμε και πρόσθετη χρηματοδότηση, κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες για τα ακίνητα που ήδη είχε σε δικούς της καταλόγους να προχωρήσουν οι πράξεις κατεδάφισης» σημείωσε.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες και στο υπόλοιπο της χώρας, πέραν της Αττικής, ο κ. Φάμελλος απάντησε: «Υπάρχουν τρεις πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουμε πάρει στην κατεύθυνση αυτή. Υπάρχει μια επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος προς όλους τους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για να μας στείλουν όλους τους καταλόγους των τελεσίδικων πράξεων κατεδάφισης για όλη την Ελλάδα. Ήδη από ορισμένες περιφέρειες έχουμε τις πληροφορίες ότι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας έφτασαν οι πρώτες αναφορές στο υπουργείο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Κεντρική Μακεδονία, έχω επικοινωνήσει με τον συντονιστή και ολοκληρώνεται η κατάσταση αυτή για να έρθει στο υπουργείο για να δούμε πού βρίσκεται. Ταυτόχρονα έχουμε κάνει την ίδια επικοινωνία με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και τον γενικό γραμματέα της δημόσιας περιουσίας από το υπουργείο Οικονομικών και ετοιμάζονται οι αντίστοιχες καταστάσεις και για την περιοχή αιγιαλού και παραλίας της Κεντρικής Μακεδονίας».
Πηγή: ΑΜΠΕ