«Η Τουρκία έχει σήμερα μία ιστορική ευκαιρία για τον εξευρωπαϊσμό της. Για να την αξιοποιήσει θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εγκαταλείψει την αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο.
Στην ευρωπαϊκή λογική δεν χωρούν επεκτατικές βλέψεις ούτε αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικής χώρας με απειλή πολέμου. Μιλώντας αυτές τις μέρες με τους νησιώτες κατέληξα ακόμη μια φορά σε μια πικρή διαπίστωση: ότι ο ελληνικός λαός θέλει ένα ειρηνικό μέλλον με την Τουρκία και την ίδια ώρα ανησυχεί απέναντι σε μια συμπεριφορά που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Ο πυρήνας του προβλήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων βρίσκεται στον καθοριστικό ρόλο του τουρκικού στρατού στον προσανατολισμό της γειτονικής χώρας που υποβάλλει την προσπάθεια ανατροπής της ισορροπίας στο Αιγαίο.
Το πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι οι διαφορές που επικαλείται η Τουρκία αλλά ο λόγος για τον οποίο τις επικαλείται. Ακόμη και αν βρισκόταν συμβιβασμός σε κάποιες από αυτές τις διαφορές, μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προέκυπταν νέες διαφορές, ακριβώς επειδή δεν αναθεωρείται η στρατηγική επιδίωξη που τις κατασκευάζει.
Η τουρκική θεωρία για τις γκρίζες ζώνες εμφανίστηκε μόλις το 1996, πολλά χρόνια μετά από τότε που ξεκίνησε η αμφισβήτηση του εύρους του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει ότι οι στρατηγικές επιδιώξεις δεκαετιών εγκαταλείπονται μέσα σε ένα βράδυ. Αυτό ακριβώς είναι και το νόημα της υποστήριξής μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: Η προσδοκία μας ότι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας θα βοηθήσει το κοινό μέλλον των δύο λαών.
Η Ελλάδα θα παρακολουθεί αυτή την πορεία χωρίς υπερβολική αισιοδοξία ή απαισιοδοξία, με πνεύμα ρεαλισμού. Δεν θέλουμε θυσίες, ανθρώπινες και οικονομικές, δεν θέλουμε άλλη ένταση».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Σύμης.