To «οικολογικό χρέος» μεγαλώνει

Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018 07:00
EPA/CALFIRE / HANDOUT
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Μπορεί η Αμερική -ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη μετά την Κίνα- να αποσύρθηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και ο Αμερικανός πρόεδρος να επιμένει ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια μεγάλη απάτη, θα πρέπει όμως επιτέλους να αντιμετωπίσει κατάματα τη ζοφερή πραγματικότητα: Η Καλιφόρνια βρίσκεται στο έλεος των χειρότερων πυρκαγιών στην ιστορία της, έχοντας κάνει στάχτη περισσότερα από ένα εκατομμύριο στρέμματα, μια έκταση που προσεγγίζει τις διαστάσεις της πόλης του Λος Άντζελες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα δύο πύρινα μέτωπα, που ενώθηκαν σχηματίζοντας την τεράστια πυρκαγιά του Συμπλέγματος Μοντεσίνο, θα μαίνονται σχεδόν όλον τον Αύγουστο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος του καύσωνα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για φαινόμενο ντόμινο εάν η μέση θερμοκρασία της Γης αυξηθεί δύο βαθμούς πάνω από τα επίπεδα προ της βιομηχανικής εποχής, οδηγώντας σε συνθήκες θερμοκηπίου και  επικίνδυνη αύξηση της στάθμης της θάλασσας, καθιστώντας μη κατοικήσιμες ορισμένες περιοχές του πλανήτη.

Η έκθεση -που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών- αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες θερμοκηπίου θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν τέσσερις με πέντε βαθμούς Κελσίου υψηλότερα των επιπέδων της προ βιομηχανικής εποχής. «Οι εκπομπές ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει τη θερμοκρασία της Γης. Η μελέτη δείχνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να πυροδοτήσει άλλες διαδικασίες του γήινου συστήματος που θα μπορούσαν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη μέση θερμοκρασία, ακόμη κι αν σταματήσουμε την εκπομπή των καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», προειδοποιεί ο Γούιλ Στίβεν του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας και συντάκτης της μελέτης.

Για να αποφευχθεί το εφιαλτικό σενάριο πρέπει να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης, από την εκμετάλλευση προς τη βέλτιστη διαχείριση του οικοσυστήματος, υποστηρίζει η μελέτη. Το «οικολογικό χρέος» του ανθρώπου μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Από την 1η Αυγούστου ζει με δανεικά, έχοντας εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους που του αναλογούν για φέτος. Ένα έτος δεν αρκεί πλέον για την αναπλήρωση των φυσικών πηγών που χρειάζεται ο παγκόσμιος πληθυσμός για την επιβίωσή του, διαπιστώνει για μία ακόμη χρονιά το Global Footprint Network. H Συμφωνία του Παρισιού που συνυπέγραψαν το 2015 περισσότερες από 200 χώρες ήταν ένα σημαντικό, καίτοι πολύ αργοπορημένο βήμα. Ο άνθρωπος χάνει τη μάχη με την κλιματική αλλαγή. Κι αυτό δεν είναι απειλή. Είναι μια εφιαλτική πραγματικότητα, που δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή