ΟΗΕ: Σήμερα η συζήτηση ένταξης του Μαυροβουνίου

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 07:11
A- A A+

Σήμερα θα εξετάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το θέμα ένταξης του Μαυροβουνίου, το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε προσφάτως.

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς ζήτησε η χώρα του να γίνει το 192ο κράτος-μέλος του ΟΗΕ με επιστολή που απέστειλε την 5η Ιουνίου στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Οι ψηφοφόροι, σε αυτήν τη μικρή χώρα των 650.000 κατοίκων υπερψήφισαν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 21η Μαΐου τον τερματισμό της 88χρονης συνύπαρξης με την Σερβία των 7,5 εκατ. κατοίκων, ολοκληρώνοντας την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Βάσει της Χάρτας του ΟΗΕ κάθε κράτος που φιλοδοξεί να γίνει μέλος του πρέπει να συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους των δύο τρίτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μετά από σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο ίδιο το Συμβούλιο, για να εγκριθεί η ένταξη μιας χώρας πρέπει να εγκριθεί από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ - Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ - συν άλλες τουλάχιστον τέσσερις χώρες πριν το αίτημα αναπεμφθεί στη Γενική Συνέλευση.

Ο Βουγιάνοβιτς, σε άλλη επιστολή την οποία απέστειλλε στον ¶ναν, διακήρυξε ότι το Μαυροβούνιο αποδέχεται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Χάρτα του ΟΗΕ και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να τις εκπληρώσει.

Το Μαυροβούνιο έχει ήδη αναγνωρισθεί από την Σερβία, την ΕΕ, την Ρωσία, τις ΗΠΑ και τις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων, μεταξύ άλλων.

Η έδρα στα Ηνωμένα Έθνη που προηγουμένως είχε αποδοθεί στην Σερβία και το Μαυροβούνιο βρίσκεται σήμερα στα χέρια της Σερβίας. Οι δύο χώρες παρέμεναν ενωμένες με τη μια ή την άλλη μορφή από το 1918.

Η κρατική ομοσπονδιακή ένωση που σχημάτισαν το 2003 αντικατέστησε ό,τι είχε απομείνει από την Γιογκοσλαβία, συνδέοντας τις δύο οντότητες σε μια χαλαρή σχέση, στο πλαίσιο της οποίας είχαν κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα αλλά δικά τους νομίσματα, νόμους και τελωνειακούς κανονισμούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή