Βραζιλία: Απαγόρευση της χρήσης γλυφοσάτης

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018 00:52
UPD:00:52
REUTERS/UESLEI MARCELINO

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο και καλλιεργεί φυτά σόγιας που είναι ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα της Monsanto σε ευρεία κλίμακα.

A- A A+

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βραζιλία διέταξε την απαγόρευση των προϊόντων που περιέχουν το χημικό γλυφοσάτη, έως ότου η κυβέρνηση επανεξετάσει την τοξικολογική του σύνθεση.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση απαγορεύει την καταχώρηση νέων προϊόντων που περιέχουν το ζιζανιοκτόνο και αναστέλλει τα υπάρχοντα προϊόντα εντός των επόμενων 30 ημερών.

Η απόφαση επηρεάζει την Monsanto, την εταιρεία που παράγει ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη και σπόρους που είναι γενετικά τροποποιημένοι για να είναι ανθεκτικοί στη χημική ουσία. Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο και καλλιεργεί φυτά σόγιας που είναι ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα της Monsanto σε ευρεία κλίμακα.

«Πιστεύω ότι ο δικαστής έχει λάθος και ότι η απόφαση θα ανακληθεί κατά κάποιον τρόπο», δήλωσε στο Reuters ο Λουίζ Λουρένσο, διευθυντής της Ένωσης Αγροτικής Βιομηχανίας Abag. «Είναι αδύνατο να υπάρξει γεωργία χωρίς αυτά τα προϊόντα».

Η γλυφοσάτη είναι το πιο δημοφιλές ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης από το 2015, όταν η χημική ουσία ταξινομήθηκε ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στις ΗΠΑ, η Monsanto αντιμετωπίζει περίπου 4.000 μηνύσεις από ενάγοντες που υποστηρίζουν ότι η έκθεση στο ζιζανιοκτόνο προκάλεσε σε αυτούς ή σε δικούς τους μη-Hodgkin λέμφωμα. Οι αγωγές αναφέρουν επίσης ότι η εταιρεία κατέστειλε επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους των ζιζανιοκτόνων της για τη δημόσια υγεία.

Η Monsanto, η οποία αγοράστηκε πρόσφατα από το γερμανικό φαρμακευτικό κολοσσό Bayer για 62,5 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερασπίζεται την ασφάλεια των προϊόντων της. Σε επίσημη δήλωση, η Monsanto αναφέρει ότι η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται ασφαλώς εδώ και τέσσερις δεκαετίες στη Βραζιλία και ότι έρευνες σε όλο τον κόσμο έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ζιζανιοκτόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή