Προειδοποιήσεις Μπαρόζο σε Μπους για παγκοσμιοποίηση και τρομοκρατία

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times
Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 09:16
A- A A+

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο προειδοποίησε πως το αυξανόμενο κύμα προστατευτισμού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Financial Times».

Ο Μπαρόζο τόνισε πως έχει μιλήσει αρκετές φορές με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους, για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα εμπόδια στις επενδύσεις εξ αιτίας της παγκοσμιοποίησης ή της τρομοκρατίας.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως οι ανησυχίες για την ασφάλεια, τις οποίες σεβόμαστε, δεν θα αποδειχθούν επιβλαβείς για το σύνολο των πολιτικών μας σχέσεων, ειδικά στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων», επεσήμανε ο Μπαρόζο μιλώντας στην εφημερίδα.

«Λυπούμαστε για όλες τις αποφάσεις που, εξαιτίας της ανησυχίας για την ασφάλεια, καταλήγουν στην απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων», είπε χαρακτηριστικά.

Μπους και Μπαρόζο βρίσκονται στη Βιέννη για τη σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ακόμα πως οι αντιδράσεις κατά της παγκοσμιοποίησης αυξάνουν τις τάσεις προστατευτισμού στις ΗΠΑ και αλλού.

Επίσης ο Μπαρόζο εξέφρασε την ανησυχία του για την άρνηση της Ουάσινγκτον να επιτρέψει την πρόσβαση στις ΗΠΑ χωρίς άδειες εισόδου στους πολίτες των νέων κρατών-μελών της ΕΕ, τονίζοντας πως αυτή η θέση τους κάνει να αισθάνονται «ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» αν και προέρχονται από χώρες που είναι «ιδιαίτερα φιλο-αμερικανικές».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή