Η βραβευθείσα με Νόμπελ φυσικός και χημικός Μαρία Κιουρί ήταν η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του βρετανικού δικτύου BBC.
Η επιστήμονας από την Πολωνία κατέκτησε -βάσει των προτιμήσεων του κοινού που συμμετείχε στην έρευνα- την κορυφή του καταλόγου των 100 γυναικών οι οποίες άλλαξαν τον κόσμο, χάρη στα δύο βραβεία Νόμπελ που απέσπασε, αλλά και λόγω της έρευνάς της για τη ραδιενέργεια.
Σε συνεργασία με τον σύζυγό της Πιερ Κιουρί, η Πολωνή επιστήμονας ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής και Χημείας.
SHUTTERSTOCK
Σε συνεργασία με τον σύζυγό της Πιερ Κιουρί, η Πολωνή επιστήμονας ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας.
Έζησε από το 1867 έως το 1934 και ήταν η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, μένοντας γνωστή και Μαντάμ Κιουρί.
Τη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας κατέλαβε η Ρόζα Παρκς, η Αφροαμερικανίδα ακτιβίστρια που έδωσε μάχη για τα πολιτικά δικαιώματα και η οποία αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό.
Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Έμελιν Πάνκχερστ, ηγέτιδα του κινήματος των σουφραζέτων στη Βρετανία, το οποίο συνέβαλε ώστε να αναγνωριστεί στις γυναίκες το δικαίωμα να ψηφίζουν.
Την πρώτη πεντάδα κλείνουν η Άντα Λάβλεϊς, η οποία δημιούργησε αυτό που θεωρείται ως το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή, και η Βρετανίδα χημικός Ρόζαλιντ Φράνκλιν, η οποία συνέβαλε στην κατανόηση του DNA.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Wikipedia