«Οφείλουμε να εξετάσουμε τα πώς και τα γιατί, αλλά και να πούμε “όχι” στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν αυτοί που έδωσαν τη μάχη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «ούτε οι πυροσβέστες, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια».
«Το σημαντικό δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας. Να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό, όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια», πρόσθεσε κατά την παρουσίαση του νέου σχεδίου για την Πολιτική Προστασία, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών. Όπως είπε, πρόκειται για ενιαίο, αναβαθμισμένο φορέα, επικεφαλής του οποίου θα τοποθετηθεί διοικητής που θα αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας.
Ανέφερε ότι στο υψηλότερο επίπεδό της αυτοτελούς αυτής υπηρεσίας, στο πλευρό του διοικητή, θα συγκροτηθεί μόνιμο Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών. Παράλληλα, στη δομή της υπηρεσίας θα συγκροτηθεί Επιτελείο Διοίκησης, το οποίοα θα αποτελείται από την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του υπουργείου Υποδομών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και εθελοντικά σώματα.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι μετά από τη συνάντηση που είχε με τους ακαδημαϊκούς Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα, από τους οποίους ζήτησε να κάνουν την αποτίμηση της κλιματικής αλλαγής, κάλεσε τον καθηγητή Γιόχαν Γκεόργκ Γκολντάμερ να συγκροτήσει επιτροπή υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών. Όπως ανέφερε, η επιτροπή θα έχει στόχο να διερευνήσει άμεσα τις υποκείμενες αιτίες της τραγωδίας, αντικειμενικά και αδιάβλητα, και θα εκπονήσει έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις πυρκαγιές ανείπωτη τραγωδία, η οποία, όπως πρόσθεσε, «στέρησε τη ζωή από συνανθρώπους μας αφήνοντας βαθύ τραύμα στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, βαθύ τραύμα στη χώρα, βαθύ τραύμα σε όλους μας». «Στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εθελοντές, στους άνδρες και τις γυναίκες της πρώτης γραμμής, που έδωσαν μια σκληρή και άνιση μάχη με τη φωτιά. Και είδαν, παρ' όλα αυτά, να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Σε όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
«Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα, και σε εμένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα: Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε ότι «οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος τα "γιατί" και τα "πώς", με αδιάβλητες διαδικασίες».
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ
Απηύθυνε, δε, κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε όλα να διερευνηθούν σε βάθος. «Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Και να συστρατευθούν όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», είπε.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «προχωράμε με αποφασιστικότητα σε όλες εκείνες τις μεγάλες τομές για να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, να αναβαθμίσουμε τις διοικητικές λειτουργίες, να εκσυγχρονίσουμε τις κρατικές δομές, να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος, που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη». Όπως πρόσθεσε, «εκεί κρινόμαστε καθημερινά, όχι από τη μιζέρια μιας πολιτικής αντιπαράθεσης μακάβριας πάνω στους νεκρούς μας, ούτε, βέβαια, από τη μαύρη πολιτική επικοινωνία όσων κάνουν το λάθος να εμπλέκουν τον ανθρώπινο πόνο με τη πολιτική σκοπιμότητα. Θα κριθούμε όλοι μας. Και όσοι κυβερνάμε, και όσοι ασκούν κριτική».
naftemporiki.gr