Η νέα «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 07:12
UPD:15/10/2019 11:16
twitter/ PrimeministerGR
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης και τη συμφωνία για το Σκοπιανό, επανέφερε αιφνιδίως χθες στην επικαιρότητα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ στη δημόσια συζήτηση συνεχίζει να κυριαρχεί η εθνική τραγωδία στο Μάτι.

«Το προσχεδίασε ο Ερντογάν. Ήθελε να συλληφθούν για να έχει ομήρους και να πάει τελικά στη συναλλαγή για τους 8. Είχε οργανώσει τη σύλληψή τους καιρό πριν», υποστήριξε ο κ. Καμμένος σε συνέντευξή του στον Real fm έξι μήνες μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο, ενώ δεν υπήρξε καμία αντίδραση στα όσα είπε ούτε από το Μαξίμου, ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος απαντώντας για την πορεία της συμφωνίας των Πρεσπών με τα Σκόπια, επανέλαβε πως θα ρίξει την κυβέρνηση αν έρθει στη Βουλή η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων.

«Αν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα πάω στον Παυλόπουλο, θα αποσύρω την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση πριν γίνει η ψηφοφορία και θα προκαλέσω άμεσα εκλογές», είπε ο υπουργός Άμυνας, ενώ απαντώντας στην ερώτηση πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, απάντησε χαρακτηριστικά: «ποια εξάντληση τετραετίας;».

Ο κ. Καμμένος προκάλεσε αίσθηση όταν αναφερόμενος στο βράδυ της Δευτέρας που κάηκε το Μάτι και 92 άνθρωποι και την έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού που συγκάλεσε ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εξέθεσαν τον Τσίπρα, κακώς μπήκε η κάμερα στην ενημέρωση της μοιραίας Δευτέρας, του έδωσαν λάθος πληροφορίες», ενώ απαντώντας για το κλίμα που επικράτησε κατά τη δική του επίσκεψη στα καμένα στο Μάτι είπε πως αν ξαναπήγαινε η στάση του θα ήταν και πάλι η ίδια.

Μεγάλο θόρυβο και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και η χθεσινή συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Φώτη Κουβέλη στην ΕΡΤ, ο οποίος σε ερώτηση αναφορικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης, υπογράμμισε: «Οι δικές μας ευθύνες τώρα κρίνονται, στο εάν θα προωθήσουμε ή όχι τα μέτρα. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα πως έχει μαυρίσει η ζωή των ανθρώπων, αλλά στις 21 Αυγούστου η χώρα βγαίνει από 8 έτη μνημόνια και αυτό δεν μπορεί να συνδέεται, χωρίς να θέλω να συμψηφίσω την κατάσταση». Στη συνέντευξή του, ο κ. Κουβέλης είπε αναρωτήθηκε «δεν αισθάνεται η Νέα Δημοκρατία την ανάγκη να μας πει τόσα χρόνια γιατί κυριάρχησε η αναρχία και οι λογικές του πελατειακού κράτους;», ενώ επανέλαβε πως εκλογές θα υπάρξουν τον Σεπτέμβριο 2019 και πως μέχρι τότε η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει.

Εν μέσω αλληλοκατηγοριών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ποιος έχει τις περισσότερες ευθύνες για την εθνική τραγωδία στο Μάτι και ποιος στο παρελθόν έχει υπογράψει αποφάσεις αναστολής κατεδάφισης αυθαιρέτων, η κυβέρνηση υιοθετεί μία νέα γραμμή άμυνας, που βασίζεται σε δύο βασικά επιχειρήματα. Τις δράσεις για την επόμενη ημέρα της τραγωδίας και τις κατηγορίες προς την αντιπολίτευση όχι μόνο ότι προσπαθεί να υποβαθμίσει την έξοδο από το μνημόνιο αλλά και ότι επιχειρεί την πτώση του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, επειδή επί της ουσίας η ΝΔ δεν επιθυμεί να περάσουν και να εφαρμοστούν θετικά για την κοινωνία μέτρα που σχεδιάζει να περάσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Αυτόν τον ισχυρισμό διατύπωσε χθες , μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης λέγοντας ότι «υπάρχει νευρικότητα, αλλά και επαναλαμβανόμενη βιασύνη ιδιαίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση για να μη γευτούμε τους καρπούς εξόδου από τις μνημονιακές δεσμεύσεις» και σημειώνοντας ότι «αυτό δεν είναι τυχαίο κατά τη γνώμη μου, έχει να κάνει με συμφέροντα τα οποία διευκολύνονταν αν υπάρξει ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή μέσω εκλογών πριν να εξαγγελθούν και πριν να εφαρμοστούν τα οικονομικά μέτρα που θα αποτελούν τον κορμό του επόμενου προϋπολογισμού».

Τον ίδιο ισχυρισμό, διατύπωσε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, διατυπώνοντας το ερώτημα, μιλώντας στον Real fm: «Η ΝΔ θέλει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις;

Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση αρχίζει να διατυπώνει και πάλι τη δέσμευση ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, καθώς μετά τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα και ο πρόεδρος της Βουλής, σημείωσε: Ο «ο οδικός χάρτης των εξελίξεων θα είναι ακριβώς έτσι όπως είχε προδιαγραφεί και πριν από αυτό το τραγικό συμβάν. Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον – ακόμα και επειδή έγινε αυτή η τραγωδία – να είμαστε πάρα πολύ συνεπείς χωρίς αιφνιδιασμούς, τακτικισμούς σε ότι αφορά συνολικά τον οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και αυτό κρατήστε ως δέσμευση».

Αλλαγές στην πολιτική προστασία

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών όπου μετά από σύσκεψη με τον Πάνο Σκουρλέτη θα παρουσιάσει – σε συνέχεια των δηλώσεων που έκανε προχθές στο Λαύριο – αλλαγές στη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξαγγείλει ότι θα νομοθετηθεί το ποιος θα έχει την αρμοδιότητα για την εντολή εκκένωσης περιοχών από πληθυσμό, θέμα κεντρικό στη συζήτηση για την αναζήτηση τόσο των πολιτικών όσο και των επιχειρησιακών ευθυνών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση νόμου που θα καταθέσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως θα πει σήμερα ο πρωθυπουργός, οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες θα αποσυνδεθούν από την εντολή εκκένωσης περιοχών καθώς η αρμοδιότητα αυτή θα περάσει στον επιχειρησιακό τομέα, δηλαδή την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική.

«Σε στιγμές πρωτοφανούς συντριβής η εκφορά μίας συγγνώμης δεν μπορεί να είναι απλά λεκτική άσκηση. Πρέπει να λειτουργήσουμε με δράσεις, να υλοποιήσουμε άμεσα μέτρα και όχι να μείνουμε στην εντύπωση και την εικόνα» δήλωσε χθες η περιφερειάρχης Αττικής μετά από συνάντηση με τους κ.κ. Ζερεφό και Λέκκα – τους οποίους είχε συναντήσει και ο πρωθυπουργός - και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία «όπως τόνισαν οι δύο σημαντικοί επιστήμονες, η άμεση υλοποίηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας».

Μητσοτάκης: «Προκήρυξη εκλογών στις 20 Αυγούστου»

Την προκήρυξη εκλογών, στις 20 Αυγούστου, ώστε να υπάρξει μια επανεκκίνηση – όπως υποστηρίζει - για τη χώρα αντί για φιέστες «καθαρής εξόδου» ζητά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην Athens Voice.

«Το μόνο το οποίο μένει στον κ. Τσίπρα να κάνει, είναι στις 20 Αυγούστου, ημερομηνία ορόσημο κατά τον ίδιο- έξοδος από το πρόγραμμα-, αντί να στήσει φιέστες, να προκηρύξει εκλογές. Και μετά από 4 εβδομάδες να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το πώς και με ποιον τρόπο και με ποιους πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον» είναι η θέση του κ. Μητσοτάκη, που θεωρεί ότι ο τόπος χρειάζεται «ένα πολιτικό restart που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από εκλογές» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, επισημαίνει: «Οι ευθύνες θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Θα αποδοθούν. Οι πολιτικές ευθύνες όμως είναι εδώ και αυτό το οποίο, σας λέω, ενοχλεί ακόμα περισσότερο, είναι ότι όσο αυξάνει το διαζύγιο που παίρνει ο κύριος Τσίπρας με την κοινωνία, τόσο εντείνεται η αλαζονεία του. Και αυτό είναι ασυγχώρητο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή