MRB: Σημεία υπεροχής της ΝΔ ο αρχηγός και η αξιοκρατία - Παγιώνεται το προβάδισμα

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 16:52
A- A A+

Παγιώνεται το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την έρευνα "Τάσεις Ιουνίου 2006" της MRB, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το μεσημέρι. Το κυβερνών κόμμα προηγείται με 2,5 ποσοστιαίες μονάδες -αντί 2,2 στην προηγούμενη δημοσκόπηση- συγκεντρώνοντας ποσοστό 36,6% έναντι 34,1% του ΠΑΣΟΚ.

Η εικόνα αυτή εναρμονίζεται, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, τόσο με το επίπεδο "παράστασης νίκης" όσο και με το επίπεδο πρόβλεψης αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά απο ενδεχόμενη εκλογική διαδικασία. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην "παράσταση νίκης" κατά 34,9% , ενώ στο ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών άμεσα, η Νέα Δημοκρατία θα είχε την απαραίτητη εκλογική δύναμη για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 39,8% έναντι 15,7% του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, τα μικρότερα κόμματα διαφοροποιούν σε σχετικά μικρό ποσοστό τη δύναμή τους. Συγκεκριμένα το ΚΚΕ παραμένει στο 7,3%, ο ΣΥΝ περιορίζεται στο 3,1% (απο το 3,4%) ο ΛΑΟΣ αυξάνεται απο το 3,6% στο 3,9%, τα άλλα κόμματα περιορίζονται στο 1,9%, ενώ αυξημένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες είναι το ποσοστό της αδιευκρινιστης ψήφου στο 15%.

Σχετικά με την εικόνα των πολιτικών ηγετών, η μέτρηση των τάσεων της MRB δείχνει ότι η δημοφιλία του Κ. Καραμανλή (είναι σήμερα στο 42,6%, ενώ του κ. Γ. Παπανδρέου στο 37,3%.

Επιπλέον ο Κ. Καραμανλής διατηρεί προβάδισμα ως καταλληλότερος πρωθυπουργός έναντι του Γ. Παπανδρέου κατά 9,1 ποσοστιαίες μονάδες στην αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο και κατά 10,9% στις αυθόρμητες αναφορές.

Στα συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι οι πολίτες κρίνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει το πλεονέκτημα να επιλύσει τα θέματα διαφάνειας - διαφθοράς, τις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους, τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, την τρομοκρατία, τις συγκοινωνίες-κυκλοφοριακό, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την υγεία-περίθαλψη, τα ναρκωτικά, το φορολογικό σύστημα, τα ζητήματα που αφορούν τους οικονομικούς μετανάστες, το ασφαλιστικό σύστημα, την ανεργία, την εγκληματικότητα και την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Η μέτρηση των τάσεων αναδεικνύει και τους τομείς που αποτελούν "πεδίο διεκδίκησης" μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως είναι η ακρίβεια-πληθωρισμός, η κοινωνική σύγκλιση-ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, η οικονομική σύγκλιση με την Ε.Ε., η οικονομική ανάπτυξη, η παιδεία-εκπαίδευση και η εξωτερική πολιτική.

Οι πολίτες αποδίδουν μεγαλύτερη βαρύτητα και προσδοκία κινητοποίησης και ανάληψης ευθύνης στην κυβέρνηση της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ. Η προσδοκία αυτή για κινητοποίηση και ανάληψη ευθύνης απο την κυβέρνηση της ΝΔ υπογραμμίζεται επίσης απο τη διαχρονική ερώτηση για την ικανότητα διακυβέρνησης, στην οποία η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 37,7%.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης βάση χαρακτηριστικών, η κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί ως κύρια σημεία "υπεροχής" έναντι του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι "έχει ικανό αρχηγό" με ποσοστό ΝΔ 41,2% έναντι ΠΑΣΟΚ 29,8% και "επενδύει στην αξιοκρατία" με τη ΝΔ στο 34% έναντι του ΠΑΣΟΚ στο 26,5%. Αντίστοιχα, κύριο σημείο στο οποίο μπορεί να "επενδύσει" το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ είναι ότι "έχει ικανά στελέχη" με τη ΝΔ στο 39,3% και το ΠΑΣΟΚ στο 38,5%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή