«Πράσινα» success stories

Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 09:45
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Ποια χώρα κατέχει τα σκήπτρα στην ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών; Εύκολη απάντηση: Η Γερμανία. Ή μήπως η Νορβηγία;

Στα τέλη του 2017, ο βρετανικός περιβαλλοντικός οργανισμός Eunomia είχε ανακηρύξει τη Γερμανία ως τη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης, ανακυκλώνοντας το 56% των απορριμμάτων των νοικοκυριών. Έκτοτε, όμως, οι γνώμες διίστανται, με ορισμένες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στον διεθνή Τύπο να δίνουν την εντύπωση ότι ο τίτλος ανήκει στη Νορβηγία. Σύμφωνα με τα διεθνή media, η Νορβηγία ανακυκλώνει το 95% των φιαλών τύπου PET, ένα επίτευγμα που χαιρετίζει και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε ειδικό βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media.

Το εντυπωσιακό ποσοστό της Νορβηγίας στην ανακύκλωση φιαλών PET επετεύχθη χάρη σε ένα ειδικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι κατασκευαστές φιαλών υπόκεινται σε υψηλή φορολόγηση του προϊόντος τους. Εξασφαλίζουν όμως έκπτωση φόρου μέσω της επιστροφής των χρησιμοποιημένων συσκευασιών που συλλέγουν από διάφορα σημεία της χώρας. Οι δε πελάτες καταβάλλουν ένα ποσό για κάθε φιάλη PET, το οποίο τους επιστρέφεται όταν την επιστρέφουν στο ειδικό μηχάνημα.

Σχεδόν πανομοιότυπο σύστημα έχει και η Γερμανία και παρά το success story της Νορβηγίας, όπως προβλήθηκε από τα social media, το πραγματικό ποσοστό ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών στη χώρα εκτιμάται στο 80% με 90%, σύμφωνα την Ευρωπαϊκή Ένωση Ανακύκλωσης Πλαστικών.

Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 90%. Όπως και να ‘χει, η διαφορά είναι πολύ μικρή. Και όταν πρόκειται για προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος και μείωσης του αποτυπώματος που αφήνει ο άνθρωπος στη Φύση, υπάρχει χώρος για δύο στο πρώτο σκαλί του βάθρου. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή