Ξάφνιασε με την τόλμη του και καταχειροκροτήθηκε ο «Ορέστης» του Ευριπίδη στις δύο παραστάσεις της καλοκαιρινής παραγωγής από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), που δόθηκαν την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Η τολμηρή πρόταση, «ντυμένη» με ροκ αποχρώσεων μουσική, που έδεσε άριστα με τον χορό και τον ρόλο του, η οποία είχε την υπογραφή του πρώην κιθαρίστα του συγκροτήματος «Τρύπες», Μπάμπη Παπαδόπουλου, σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη, κέρδισε κοινό και κριτικούς.
Ιδιαίτερη φορτισμένη και τις δύο βραδιές ήταν η στιγμή όπου ο Γιάννης Αναστασάκης πήρε τον λόγο, μετά τον χαιρετισμό των ηθοποιών, για να αφιερώσει τις παραστάσεις στη μνήμη της αγαπημένης συγγραφέως και ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη, μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΚΘΒΕ τα τελευταία τρία χρόνια, που έχασε τη ζωή της στις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.
Πάνω από 10.000 θεατές επιβράβευσαν με το πιο θερμό χειροκρότημα τις ερμηνείες των ηθοποιών, τη σκηνοθετική προσέγγιση και τους συντελεστές της παράστασης. Μπροστά στο ερειπωμένο παλάτι των Ατρειδών, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και ο Πυλάδης κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασέρνει. Τρεις πρωταγωνιστές με τα πάθη, τις αδυναμίες και τις ενοχές τους προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους μέσα σ’ έναν κόσμο ανασφάλειας και παρακμής.
Παγιδευμένοι σε μια δίνη αίματος
Στον «Ορέστη», που διδάχτηκε το 408 π.Χ., συναντάμε τον ήρωα, λίγες ημέρες μετά τον φόνο της μητέρας του, να υποφέρει από τις Ερινύες που τον καταδιώκουν. Ο άρρωστος Ορέστης και η αδερφή του, Ηλέκτρα, έχουν ξεσηκώσει τη μήνι των Αργείων, οι οποίοι ετοιμάζονται να τους καταδικάσουν σε θάνατο. Μόνη τους ελπίδα είναι ο Μενέλαος, που έρχεται στο Άργος μαζί με την Ελένη, και από τον οποίο ζητούν να μεσολαβήσει για τη σωτηρία τους. Κι ενώ ο Μενέλαος υπόσχεται να βοηθήσει τον Ορέστη, μεταπείθεται από τον παππού τους, Τυνδάρεω, και δεν παίρνει θέση. Ο Ορέστης παρίσταται με τον πιστό σύντροφό του, Πυλάδη, στην Εκκλησία του Δήμου, προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δεν καταφέρνει να αλλάξει το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας.
Για να εκδικηθούν τον Μενέλαο, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και ο Πυλάδης σχεδιάζουν τον φόνο της Ελένης και την αρπαγή της κόρης τους, Ερμιόνης. Όμως, λίγο πριν τον νέο φόνο και την πυρπόληση του παλατιού από τον Ορέστη, εμφανίζεται ως «από μηχανής θεός» ο Απόλλων, ο οποίος σώζει την Ελένη και συμφιλιώνει τους ήρωες, ορίζοντας ως μόνο αρμόδιο να αποφασίσει για τη μοίρα του Ορέστη, για την αθώωση ή την καταδίκη του, το δικαστήριο των θεών στην Αθήνα, τον Άρειο Πάγο.
Στον ρόλο του Ορέστη ξεχώρισε ο Χρίστος Στυλιανού, ενώ τον ρόλο της Ηλέκτρας ερμήνευσε με επιτυχία η Ιωάννα Κολλιοπούλου, η οποία τιμήθηκε φέτος με το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη.
Πολλοί ήταν οι καλεσμένοι που τίμησαν με την παρουσία τους την παράσταση- ανάμεσά τους η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, γνωστοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες καθώς και πολλοί εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού, δημοσιογραφικού και πανεπιστημιακού χώρου.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης, σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Θαβώρης, μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος, κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης, βοηθός σκηνοθέτη: Σαμψών Φύτρος, βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Ευταξία, φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren.
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ιωάννα Κολλιοπούλου (Ηλέκτρα), Δάφνη Λαμπρόγιαννη (Ελένη), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Αγγελιοφόρος), Δημήτρης Μορφακίδης (Πυλάδης), Δημοσθένης Παπαδόπουλος (Απόλλωνας), Μαριάννα Πουρέγκα (Ερμιόνη), Κώστας Σαντάς (Τυνδάρεως), Χρήστος Στέργιογλου (Τρώας), Χριστόδουλος Στυλιανού (Μενέλαος), Χρίστος Στυλιανού (Ορέστης). Χορός: Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Αναστασία Εξηνταβελόνη, Παυλίνα Ζάχρα, Μαρία Κωνσταντά, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Μαρία Πετεβή, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαρμή, Χριστίνα Χριστοδούλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη.
Επόμενοι σταθμοί περιοδείας Αύγουστος
Τρίτη 7 & Τετάρτη 8 – Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο (Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος)
Παρασκευή 10 – Ολυμπία, Θέατρο Φλόκα
Κυριακή 12 – Δελφοί, Θέατρο Φρύνιχος
Σάββατο 18 – Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (Διεθνές Φεστιβάλ Φιλίππων & Θάσου)
Τετάρτη 22- Δωδώνη, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
Σάββατο 25 – Δίον, Αρχαίο Θέατρο Δίου (47ο Φεστιβάλ Ολύμπου)
Τετάρτη 29 – Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο (Φεστιβάλ Aισχύλεια)
Παρασκευή 31 – Παπάγου, Κηποθέατρο Παπάγου (Φεστιβάλ δήμου Παπάγου-Χολαργού)
Σεπτέμβριος
Κυριακή 2 – Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (Φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων»)
Τετάρτη 5 – Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» (Φεστιβάλ Ηλιούπολης)
Παρασκευή 7 – Γαλάτσι, Ανοιχτό Θέατρο Άλσους Βεΐκου
Πέμπτη 13, Παρασκευή 14, Σάββατο 15 & Κυριακή 16 – Θεσσαλονίκη, Βασιλικό Θέατρο
[email protected]