Παπαρήγα: «Το προσχέδιο διαλόγου απορρίπτεται»

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 18:25
UPD:18:38
A- A A+

«Το "προσχέδιο διαλόγου" που έδωσε η Υπουργός Παιδείας στη δημοσιότητα είναι ήδη καταδικασμένο μέσα από τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών. Δεν επέχει θέση κειμένου διαλόγου, όχι για λόγους διαδικασίας, που επικαλούνται άλλα κόμματα, αλλά από τη φύση του. Το νομοσχέδιο αυτό δεν παίρνει καμία αλλαγή, διότι η βάση του και η φιλοσοφία του βρίσκονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων για μια δημόσια λαϊκή σύγχρονη παιδεία. Με όσα προβλέπει δεν υπάρχει καν ο όρος λαϊκή δωρεάν παιδεία. Αν ήταν δημόσια, έπρεπε να είναι και δωρεάν».

Αυτό υπογράμμισε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα σχολιάζοντας το προσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αναφερόμενη σε χαρακτηριστικά –όπως είπε- σημεία του προσχεδίου, η κ. Παπαρήγα, μεταξύ άλλων, παρατήρησε: «Μιλάει για μια παιδεία η οποία θα συμβάλλει στη “βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή”. “Βιώσιμη ανάπτυξη” για την κυβέρνηση, για το ΠΑΣΟΚ, γενικά για τα κόμματα του “ευρωμονοδρόμου”, για την ΕΕ, είναι η ανάπτυξη εκείνη η οποία εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και διεθνώς, μια ανταγωνιστικότητα που συνεπάγεται φθηνό εργατικό δυναμικό με όρους πιο σκληρής και γενικότερα ταξικής εκμετάλλευσης».

Όσο για τα περί κοινωνικής συνοχής, η κ. Παπαρήγα σχολίασε πως αυτό σημαίνει την υποταγή των εργαζομένων στις επιταγές και στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. «Και επειδή μιλάμε για πανεπιστήμια, μιλάμε για απόφοιτους πλήρως χειραγωγημένους από τη λογική της κερδοφορίας των επιχειρηματιών», συμπλήρωσε.

Όπως επίσης είπε η κ. Παπαρήγα, γίνεται λόγος για το αν τα πανεπιστήμια θα έχουν και άλλα έσοδα και πηγές χρηματοδότησης. «Ας μας πει η κυβέρνηση, και εδώ να μας πει και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί και για το ΠΑΣΟΚ η “αυτοτέλεια” και η “αυτονομία” συνδυάζεται με τη δυνατότητα των πανεπιστημίων να έχουν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης. Από πού; Για να βγάλεις σήμερα χρήματα πρέπει να κάνεις επιχειρηματικές δραστηριότητες και μάλιστα κερδοφόρες», παρατήρησε η γ.γ. του ΚΚΕ.

Τέλος η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την αντίθεσή της στο διαχωρισμό της ανώτατης εκπαίδευσης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα επιστημονικά ιδρύματα και την τεχνολογική κατεύθυνση. «Εμείς αντίθετα», σημείωσε, «μιλάμε για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς παράλληλους και τεμνόμενους κύκλους με βάση το επιστημονικό αντικείμενο». «Το προσχέδιο νόμου κάνει λόγο για γνωστικό αντικείμενο και όχι επιστημονικό. Αυτός είναι ο δρόμος για την μαζική παραγωγή πτυχιούχων με υποβαθμισμένη μόρφωση, με συγκεκριμένες δεξιότητες που καλούνται βεβαίως να ανταποκριθούν στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στη μερική απασχόληση που ζητούν γενικευμένα πια οι βιομήχανοι και γενικότερα οι επιχειρηματίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή