Σιούσελ: «Πολύ παραγωγική» η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - ΗΠΑ

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2006 19:20
A- A A+

Ως πολύ παραγωγική και πολύ θετική χαρακτήρισε ο προεδρεύων της Ε.Ε., αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαικής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον πρόεδρο Μπους μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.

Στη συνέντευξη Τύπου, εκτός από το θέμα του Γκουντανάμο http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/21/1205439.htm , και του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/21/1205417.htm , ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε για μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, ενώ παραδέχθηκε πως στις διαπραγματεύσεις υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που -οπως ειπε- συζητήθηκε στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη.

Ο κ. Μπους επαίνεσε το ρόλο της Ε.Ε. και της Αυστρίας -και προσωπικά του καγκελαρίου Σιούσελ- στη βαλκανική πολιτική.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Σιούσελ ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου πως στη σημερινή Σύνοδο της Βιέννης τέθηκαν μια σειρά θεμάτων διεθνούς πολιτικής, όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κατάσταση στο Ιράκ και στα Βαλκάνια, η εξασφάλιση στην προμήθεια ενέργειας, το Μεσανατολικό.

Όπως σημείωσε ο κ. Σιούσελ, σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα καταβάλλονται προσπάθειες να μείνει το Ιράν μακριά από πυρηνικά όπλα, ενώ υπενθύμισε πως πρόσφατα η Ε.Ε. έλαβε θετικά μηνύματα από την Τεχεράνη.

Για το Μεσανατολικό, ο προεδρεύων της Ε.Ε. τόνισε πως η κυβέρνηση της Χαμάς θα πρέπει να αναγνωρίσει τον Οδικό Χάρτη, γιατί μόνον στη βάση αυτού μπορεί να υπάρξει ειρήνη, ενώ ο ίδιος χαιρέτισε τη νέα κυβέρνηση στο Ιράκ, καταδικάζοντας παράλληλα τη συνεχιζόμενη βία.

Ο κ. Σιούσελ τόνισε πως οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ είναι «ισχυρές» και χαρακτήρισε τις δύο πλευρές ως τις δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου, επισημαίνοντας πως το 99,9% των ευρωατλαντικών εμπορικών ανταλλαγών γίνεται χωρίς προβλήματα και πως η αξία του μεταξύ τους ημερήσιου εμπορίου ανέρχεται σε δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως έγινε γνωστό, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ τονίστηκε η πρόθεση των δύο πλευρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ υπογραμμίστηκε η αναγνώριση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου κατά τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή