ΟΗΕ: Ηρε το διεθνές εμπάργκο ξυλείας με τη Λιβερία

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 06:19
A- A A+

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήρε το διεθνές εμπάργκο στην πώληση ξυλείας από την Λιβερία, ένα μέτρο που είχε επιβληθεί το 2003, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η χρήση των φυσικών πόρων της χώρας για να χρηματοδοτηθεί ο 14χρονος εμφύλιος πόλεμος.

Η Λιβερία, στην οποία πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα εκλογές μετά τις οποίες αναδείχθηκε στην εξουσία η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αφρικής, Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, εκτιμάται από δυτικούς αναλυτές ότι επιστρέφει στην "σταθερότητα".

Πάντως το ΣΑ διατήρησε για άλλους έξι μήνες το εμπάργκο στην πώληση ακατέργαστων διαμαντών που επίσης είχε επιβληθεί το 2003 ώστε να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση προκειμένου αυτή να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο πιστοποίησης της προέλευσης των Λιβεριανών διαμαντιών. Το Συμβούλιο κάλεσε να υπάρξει μια πολιτική διαφανής και διεθνώς επαληθεύσιμη.

Όπως και στην περίπτωση της ξυλείας, τα έσοδα από την πώληση ακατέργαστων διαμαντιών χρησιμοποιήθηκαν δια μακρών από τις αντιμαχόμενες πλευρές ως πηγή εσόδων ώστε να εξοπλίζονται και να ανεφοδιάζονται.

Το ΣΑ πρόσθεσε ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα της άρσης του εμπάργκο πώλησης ξυλείας από την Λιβερία σε 90 ημέρες και θα το επανεπιβάλει εκτός εάν έχει εγκριθεί νομοθεσία η οποία θα προστατεύει τα δάση της χώρας.

Η άρση του εμπάργκο ακολούθησε την μεταγωγή του πρώην προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ στην Χάγη, όπου πρόκειται να δικασθεί για εγκλήματα πολέμου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή