Ινδονησία: 188 οι νεκροί και 145 οι αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 06:20
A- A A+

Ο απολογισμός των νεκρών από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες στην ανατολική νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας αυτήν την εβδομάδα έφθασε τους 188 ενώ άλλοι τουλάχιστον 145 άνθρωποι αγνοούνται, δήλωσε σήμερα Πέμπτη τοπικός αξιωματούχος.

Εδώ και δύο ημέρες εξελίσσεται μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην επαρχία του Νοτίου Σουλαουέζι, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις στις αρχές της εβδομάδας. Αστυνομικοί και στελέχη των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας είπαν ότι η χειρότερα πληγείσα περιοχή είναι η Σιντζάι.

"Συνολικά νεκροί είναι 188. Στο Σιντζάι σημειώθηκαν 174 θάνατοι. Ο συνολικός αριθμός των αγνοουμένων είναι 145", δήλωσε τηλεφωνικά ο Μέρσεν Μπουάνα της ειδικής ομάδας αντιμετώπισης της καταστροφής στο Ρόιτερς από την Μακασάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας, που βρίσκεται περίπου 1.400 χλμ. ανατολικά της Τζακάρτα.

Οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και ομάδες της πολιτικής προστασίας "χτενίζουν" τις πληγείσες περιοχές και αναζητούν επιζώντες και σορούς θυμάτων. Συχνά αναγκάζονται να σκάβουν μέσα σε βουνά λάσπης για να αναζητήσουν επιζώντες.

Οι πλημμύρες είναι συχνό φαινόμενο στην τροπική Ινδονησία. Ολόκληροι λόφοι διαβρώνονται και καταρρέουν λόγω της ανεξέλεγκτης υλοτομίας στο νησί, ενώ η έλλειψη χλωρίδας σημαίνει ότι συγκρατείται λιγότερο νερό και σημειώνονται ευκολότερα πλημμύρες, επισημαίνουν περιβαλλοντιστές.

Το Σουλαουέζι είναι πλούσιο σε ορυκτούς πόρους, με πολυάριθμα ορυχεία, αλλά αυτά βρίσκονται μακριά από τις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος.

"Οι κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο νότο, όπου δεν βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες σε ορυχεία. Οι εργασίες σε ορυχεία σε άλλες περιοχές δεν αντιμετώπισαν ουδέν πρόβλημα", δήλωσε ο Μ.Σ. Μαρπάουνγκ, στέλεχος του υπουργείου Ορυχείων και Βιομηχανίας.

Η κυβέρνηση απέστειλε κουβέρτες, φάρμακα και ρούχα στους πληγέντες και διέταξε τις τοπικές αρχές να μετακινήσουν τους πολίτες σε ασφαλέστερες περιοχές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή