Nέο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Αλ Ζαουάχρι

Καλεί τους Αφγανούς να πολεμήσουν κατά των ξένων δυνάμεων
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 07:36
A- A A+

Ο θεωρούμενος ως δεύτερος στην ιεραρχία της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι κάλεσε εκ νέου τους Αφγανούς, σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσω του Διαδικτύου, να πολεμήσουν εναντίον των ξένων δυνάμεων στην χώρα τους, που, όπως είπε, έχουν παρελθόν στην δυσφήμιση του ισλάμ.

Το τρίλεπτο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα δημοσιοποιείται σήμερα Πέμπτη σε έναν διαδικτυακό ιστοχώρο ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά από εξτρεμιστικές οργανώσεις και εικονίζει τον άνθρωπο που θεωρείται ως το δεξί χέρι του Οσάμα μπιν Λάντεν να μιλά απευθείας στην κάμερα με ένα αυτόματο τουφέκι στο πλάι του.

Δεν υπάρχει καμμία ένδειξη σχετικά με το πότε μαγνητοσκοπήθηκε το μήνυμα αυτό. Ωστόσο η δημοσιοποίησή του συμπίπτει με την έξαρση των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν, που ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν τις πιο σφοδρές από την ανατροπή των Ταλιμπάν το 2001. Πάνω από 1.000 άνθρωποι - περιλαμβανομένων 47 Αμερικανών στρατιωτών και 18 άλλων ξένων στρατιωτών - έχουν βρει βίαιο θάνατο στο Αφγανιστάν το 2006.

«Μουσουλμάνοι αδελφοί στο Αφγανιστάν, και ειδικά στην Καμπούλ, αντισταθείτε σαν μουτζαχεντίν (μουσουλμάνοι μαχητές) ώστε οι εισβολείς να εκδιωχθούν», λέει ο Ζαουάχρι στο μήνυμά του. «Μην εμπιστεύεστε αυτούς τους άπιστους εισβολείς ή τους πράκτορές τους που θέλουν να σας μεταμορφώσουν σε καταπιεσμένους, σκλαβωμένους ανθρώπους. Καλώ τους μουσουλμάνους στην Καμπούλ και το Αφγανιστάν να ενωθούν για χάρη του Θεού εναντίον των ξένων δυνάμεων... τους καλώ να αντισταθούν στην κατοχή των απίστων και να κάνουν το καθήκον τους υπερασπιζόμενοι την πίστη και την τιμή τους», πρόσθεσε.

Μια διεθνής δύναμη υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να αναλάβει δράση στο νότιο Αφγανιστάν, που θεωρείται προπύργιο των ταλιμπάν, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να αποσύρουν τουλάχιστον 3.000 από τους συνολικά 23.000 άνδρες που διαθέτουν στην χώρα.

Στο μήνυμά του, ο Ζαουάχρι ανέφερε διάφορες «επιθετικές ενέργειες» των ΗΠΑ σε πόλεις του Αφγανιστάν, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, που όπως είπε αποτελούν ξένα «εγκλήματα κατά του ισλάμ», ενώ αναφέρθηκε στην "γελοιοποίηση του αγίου Προφήτη μας από τους Ιταλούς, τους Δανούς και τους Γάλλους", αναφερόμενος στα σκίτσα του Μωάμεθ που προκάλεσαν σάλο νωρίτερα εφέτος.

Ο Ζαουάχρι είχε εμφανισθεί σε βίντεο και την 9η Ιουνίου, όταν, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Al Jazeera, κάλεσε τους Παλαιστίνιους να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα για μια πρόταση δημιουργίας κρατικής οντότητας υπό τον όρο της αναγνώρισης του Ισραήλ.

Την Τρίτη, η υπολοχαγός Ταμάρα Λώρενς, εκπρόσωπος της διοίκησης των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, είχε δηλώσει ότι «αναμένουμε ακόμη περισσότερη βία καθώς η συμμαχία, οι δυνάμεις των NATO-ISAF και οι Αφγανικές δυνάμεις, θα επεκτείνονται σε όλη τη χώρα και θα περιορίζουν την δυνατότητα του εχθρού να κινείται ελεύθερα». Η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι δυνάμεις της συμμαχίας, πρόσθεσε η Λώρενς, δίνει «μεγαλύτερες ευκαιρίες για επαφή με τους μαχητές του εχθρού, ωστόσο αυτό μπορεί να σημάνει δυστυχώς ένα μεγαλύτερο αριθμό απωλειών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή