Ο Ερυθρός Σταυρός ενέκρινε την Πέμπτη την ένταξη στους κόλπους του οργανώσεων από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, παραμερίζοντας τις έντονες πολιτικές διαφωνίες που «πάγωναν» το ζήτημα αυτό για σχεδόν 60 χρόνια.
Καθώς δεν κατέληξαν σε μια ομόφωνη απόφαση, οι 192 χώρες που έχουν υπογράψει την Συνθήκη της Γενεύης και οι 183 οργανώσεις του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου πήραν την σπάνια πρωτοβουλία να εγκρίνουν ένα νέο έμβλημα, τον ερυθρό κρύσταλλο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο Ισραήλ, καθώς ο σταυρός και η ημισέληνος έχουν συνδεθεί με τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ.
Το σύμβολο αυτό, που έχει σχήμα διαμαντιού και μέσα στο οποίο μπορεί να τοποθετείται το ¶στρο του Δαυίδ, κατέστησε δυνατό να ενταχθεί η οργάνωση Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ (MDA) στο διεθνές αυτό ανθρωπιστικό δίκτυο μετά από δεκαετίες απομόνωσης.
Επειτα από δύο φορτισμένες ημέρες συνομιλιών που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, αποφασίστηκε η εισδοχή της MDA και της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, απόφαση που ο προεδρεύων της συνόδου Μοχάμεντ αλ Χαντίντ αποκάλεσε «ιστορική».
Ο αλ Χαντίντ είπε ότι η απόφαση αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες αρωγής του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.
Ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Μπέλιντζερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους είναι «ιδιαίτερα ευχαριστημένη» από την εξέλιξη, στην οποία είχαν εκδηλώσει την αντίθεσή τους μουσουλμανικές χώρες.
Η απόφαση υπερψηφίσθηκε από 237 χώρες και οργανώσεις, καταψηφίστηκε από 54, ενώ σημειώθηκαν 18 αποχές.
Ο αλ Χαντίντ είπε ότι ο ερυθρός κρύσταλλος δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο στο Ισραήλ, αλλά και σε χώρες όπου το ουδέτερο σύμβολο μπορεί να βελτιώσει την πρόσβαση σε θύματα ή μειώνει τους κινδύνους για τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες αρωγής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ