Ιταλία: Επιστρέφουν κλεμμένα έργα από το μουσείο Γκετί

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 09:00
A- A A+

Σε συμφωνία για την επιστροφή από το μουσείο Γκετί ορισμένων κλεμμένων έργων τέχνης στην Ιταλία κατέληξαν οι υπεύθυνοι του μουσείου που βρίσκεται στο Λος Αντζελες με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ιδρύματος Γκετί.

Η συμφωνία υπεγράφη από εκπρόσώπους των δύο πλευρών, αλλά δεν έγινε γνωστό πόσα και ποιά έργα θα επιστραφούν στην Ιταλία.

«Η ιταλική κυβέρνηση θα παραλάβει από το μουσείο Γκετί έναν αριθμό πολύ σημαντικών αντικειμένων, ορισμένα από τα οποία είναι αριστουργήματα. Σε αντάλλαγμα, η Ιταλία θα δανείσει στο μουσείο Γκετί άλλα έργα τέχνης ανάλογης ιστορικής αξίας», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση του ιδρύματος Γκετί και του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού.

Η εφημερίδα «Los Angeles Times», έγραψαν χθες ότι το μουσείο Γκετί ενδέχεται να επιστρέψει στην Ιταλία κάπου 21 έργα τέχνης, διευκρινίζοντας ότι στα έργα τέχνης περιλαμβάνονται «δύο μαρμάρινοι γρύπες, ένα άγαλμα του Απόλλωνα, και ένα αγγείο του έλληνα αγγειογράφου Ευφρόνιου, του 2600 π.Χ.». Τα έργα αυτά ήταν προϊόντα λαθρανασκαφών και λαθραίας εξαγωγής απο την Ιταλία και την Ελλάδα, γράφει η «Los Angeles Times».

Οι «New York Times», επίσης είχαν αποκαλύψει πρόσφατα εσωτερική έκθεση του ιδρύματος Γκετί που καταδεικνύει ότι 350 ελληνικές, ρωμαϊκές και ετρουσκικές αρχαιότητες, που ανήκουν στη συλλογή του μουσείου Γκετί, αγοράστηκαν από εμπόρους τέχνης, τους οποίους οι ιταλικές και ελληνικές αρχές θεωρούν υπόπτους ή έχουν καταδικαστεί για παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, αποδεικνύεται ότι το συμβούλιο διαχείρισης του μουσείου Γκετί στο Λος Αντζελες αγόρασε τελικά πολύ περισσότερα έργα τέχνης από υπόπτους εμπόρους, απ' ότι αρχικά αποκαλύφθηκε, συνολικής αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς