Για «σοβαρά προβλήματα» στη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Κέντρο Εγκαυμάτων-Πλαστικής του Θριάσιου Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας, όπου νοσηλεύονται και εγκαυματίες από την πρόσφατη πυρκαγιά, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, κάνει λόγω το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.
Όπως αναφέρει, αν και οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λειτουργία ΜΑΦ προβλέπουν τουλάχιστον δύο νοσηλευτές ανά κρεβάτι, στη ΜΑΦ-Πλαστικής του Κέντρου Εγκαυμάτων (με συνολική δύναμη 24 κρεβάτια, όπου νοσηλεύονται σήμερα 12 εγκαυματίες, οι περισσότεροι θύματα της πρόσφατης πυρκαγιάς) εργάζονται μόνο 17 νοσηλευτές, μία βοηθός θαλάμου, καθώς κι ένας τραυματιοφορέας που καλύπτει και τη ΜΑΦ και τη ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων.
Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για τη νοσηλεία των εγκαυματιών, γίνονται καθημερινά μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα τμήματα, ακόμα και από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία τους.
«Αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, η ανυπαρξία ουσιαστικού σχεδίου κινητοποίησης και λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αφού ακόμα και κρίσιμα τμήματα, όπως η Αιμοδοσία, οι ΜΑΦ και οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες» τονίζει το σωματείο, που μιλά για παρόμοιες ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του Θριάσιου Νοσοκομείου, π.χ. παθολογικές, πνευμονολογική, χειρουργική, Αιμοδοσία, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κλπ), όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάρουν μόνο δύο ή και μία εβδομάδα καλοκαιρινής άδειας και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται και περικοπές ρεπό.
Συνολικά, στο Θριάσιο Νοσοκομείο είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.
«Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν με τις απολύσεις των πρώτων επικουρικών γιατρών, ενώ τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ).
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων υγείας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι επομένως πρόκληση η κυβερνητική προπαγάνδα περί "αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας", την ίδια στιγμή που:
● Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στην υγεία μειώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά 365 το διάστημα Ιανουάριος 2015 έως Φεβρουάριος 2018, αφού οι προσλήψεις δεν καλύπτουν ούτε τις αποχωρήσεις.
● Μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας κατά 350 εκατ. ευρώ και τον ΕΟΠΥΥ κατά 226 εκατ. ευρώ για το 2018 και στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.
● Μέσω της "αξιολόγησης δομών και δημοσίων υπαλλήλων", της ενεργοποίησης του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (που είναι η μετονομασία της ΕΣΑΝ Α.Ε.) και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων (DRG) προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την "πώληση" υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.
Τονίζουν ότι για άλλη μια φορά, το συγκεκριμένο νοσοκομείο, «χάρη στη προσφορά των εργαζομένων, "σήκωσε μεγάλο βάρος" για την περίθαλψη θυμάτων από μεγάλες καταστροφές (πριν 8 μήνες οι πλημμύρες στη Μάνδρα, τώρα οι πυρκαγιές)».
Γι' αυτό και ζητούν πλήρη στελέχωση κι εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας-ΠΕΔΥ σε Ελευσίνα και Μέγαρα, καθώς και τη δημιουργία αντίστοιχων μονάδων, τουλάχιστον σε Μάνδρα και Ασπρόπυργο.
«Στην κατεύθυνση αυτή, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία μαζικούς φορείς της περιοχής» αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας.
naftemporiki.gr