Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το σχέδιο νόμου για το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού ΣΑΕ, το οποίο κατέθεσε στη βουλή η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
«Το νέο σχέδιο νόμου για το ΣΑΕ, που καταθέσαμε σήμερα, έχει ως στόχο την αναβάθμιση και την αποτελεσματική λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, ώστε να εκπληρώνει τη συνταγματική επιταγή που προβλέπει την ύπαρξή του. Στηριχτήκαμε στην εμπειρία που αποκτήθηκε τα 10 χρόνια λειτουργίας του, στην επί τετραετία ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών με τα όργανα του ΣΑΕ και τους εκπροσώπους της Ομογένειας και στην συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Π .Κασσίμης, δίνοντας στη δημοσιότητα το σχ/ν..
«Είναι κοινή διαπίστωση», επεσήμανε ο κ. Κασσίμης, «ότι η αξιολόγηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας του ΣΑΕ καταδεικνύει την μη δραστηριοποίησή του στον θεσμικό του ρόλο ως γνωμοδοτικού και εισηγητικού οργάνου, η οποία σε ένα μεγάλο βαθμό συνδέεται με την απουσία προσδιοριστικού πλαισίου». Όπως είπε, στο παρόν νομοσχέδιο διασφαλίζεται ο θεσμικός ρόλος του ΣΑΕ με τον σαφή προσδιορισμό του πλαισίου, των ορίων και του τρόπου άσκησης των αρμοδιοτήτων του, ενώ ορίζεται με σαφήνεια η οργανωτική δομή και η λειτουργία των οργάνων του ΣΑΕ.
Μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για το ΣΑΕ είναι οι ακόλουθες:
- Η θητεία των μελών των οργάνων του ΣΑΕ είναι 4ετής και κανείς δεν μπορεί να εκλεγεί για περισσότερο από δύο θητείες στην ίδια θέση. Ο περιορισμός αυτός ισχύει και για όσους έχουν εκλεγεί από την ίδρυση του ΣΑΕ μέχρι σήμερα.
- Κατοχυρώνεται η βασική αρχή της αντιπροσωπευτικότητας με την αύξηση του αριθμού των Περιφερειών από 4 σε 7 καθώς και των αντιστοίχων Συντονιστικών Συμβουλίων.
- Δίδεται έμφαση στη διεύρυνση της περιφερειακής βάσης με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία μέσω της σύγκλησης Περιφερειακών Συνελεύσεων, ανά διετία, και της εκλογής των μελών των Συντονιστικών Συμβουλίων ανά τετραετία στην περιφέρεια, δύο μήνες πριν την Τακτική Συνέλευση.
- Καθιερώνεται συνάντηση στην Ελλάδα, μετά πάροδο 10 μηνών από την Τακτική Συνέλευση, του Προεδρείου και των Συντονιστικών Συμβουλίων για την οριοθέτηση των στόχων και προτεραιοτήτων ως προς την άσκηση των αρμοδιοτήτων του ΣΑΕ. Σ΄αυτήν μετέχουν επίσης προσωπικότητες του αποδήμου ελληνισμού -σε ποσοστό μέχρι 25%- μετά από πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής, του ΣΑΕ και της ΓΓΑΕ.
- Καταργείται η εκλογή αναπληρωτού Προέδρου και καθιερώνεται η εκ περιτροπής άσκηση των αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτού Προέδρου εκ των επτά Συντονιστών των Περιφερειών.
- Στο Προεδρείο του ΣΑΕ μετέχει - χωρίς δικαίωμα ψήφου- εκπρόσωπος της νεολαίας, εκ περιτροπής από την Περιφέρεια που ασκεί τα καθήκοντα Αναπληρωτού Προέδρου.
- Προβλέπεται η ύπαρξη εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της κάθε Περιφέρειας.
- Με απόφαση της κάθε Περιφερειακής Συνελεύσεως καθορίζεται η οργάνωση και λειτουργία Δικτύων.
- Οι Περιφερειακές Συνελεύσεις, για την τρέχουσα περίοδο, θα συγκληθούν εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου και η Τακτική Συνέλευση το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου. Η Σύνθεση των συγκεκριμένων Συνελεύσεων θα είναι όμοια με εκείνην που ίσχυσε το 2003, ενώ ο αριθμός των μελών της Τακτικής Συνελεύσεως ορίζεται σε 450, πλέον των νεοεκλεγέντων μελών των Συντονιστικών Συμβουλίων η θητεία των οποίων αρχίζει την πρώτη ημέρα του επομένου έτους.
- Πρόταση Προϋπολογισμού του ΣΑΕ υποβάλλεται, από το Προεδρείο, τον Νοέμβριο κάθε έτους. Οι επιχορηγήσεις της λειτουργίας και των δράσεων των οργάνων γίνονται μετά από υποβολή προϋπολογισμού και με υποχρέωση απολογισμού. Η νομιμότητα των δαπανών και η ορθολογική διαχείριση ελέγχεται από τη ΓΓΑΕ μέσω Ορκωτών Λογιστών.