«Η εκατόμβη των νεκρών της ανείπωτης τραγωδίας βύθισε στο πένθος τη χώρα και ενίσχυσε το αίσθημα ανασφάλειας του ελληνικού λαού» επισημαίνει σε άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα» η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Σημειώνει, ωστόσο, ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και καλεί σε εθνική και κοινωνική αφύπνιση.
«Είναι ο ίδιος λαός που αντικρίζει την εξωτερική απειλή να δυναμώνει όσο η χώρα υποβαθμίζεται και φτωχαίνει και ανησυχεί. Είναι ο ίδιος λαός που νιώθοντας στην καθημερινότητά του την εξέλιξη της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, προβληματίζεται αν και πως θα ξανακερδίσει τη ζωή του. Είναι ο ίδιος λαός που σήμερα βιώνοντας ένα κράτος ανύπαρκτο και παράλυτο και μια πολιτική εξουσία εχθρική και περιφρονητική απέναντί του, νιώθει εγκαταλελειμμένος και προπαντός αναξιοπρεπής. Ένας ταλαιπωρημένος λαός σε μια ακυβέρνητη χώρα» αναφέρει η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα, όμως, μπορεί. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν».
Στόχος, όπως, λέει, δεν είναι να γυρίσει η χώρα πίσω «για να γευτεί πάλι τους καρπούς δανεικής ευημερίας. Ούτε για να κλείσει παλιούς λογαριασμούς και, κυρίως ούτε για να κοιμηθεί τον ύπνο του δικαίου ενώ γύρω μας συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές και απειλούνται άδηλες ακόμη ανατροπές».
Στόχος είναι να απελευθερωθούν και να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του τόπου. «Να διεκδικήσουμε ο καθένας χωριστά αλλά και όλοι μαζί το ελάχιστο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια για τη χώρα, αξιοπρέπεια για τη ζωή μας» υπογραμμίζει.
Είναι, όπως λέει, αυτό το δικαίωμα που τώρα αγνοείται και διασύρεται με τόση ευκολία, έπαρση και αλαζονεία, αυτό που ποδοπατείται και τσαλακώνεται καθημερινά, αυτό που προκλητικά εμπαίζεται από αξιωματούχους της εξουσίας.
Για να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια δεν επαρκεί η κραυγή που ακούγεται ολοένα και πιο έντονα «φύγετε τώρα». Ούτε η απαίτηση «να έρθουν οι άλλοι», σημειώνει. «Δεν αρκεί να φύγει η ψευδεπίγραφη «πρώτη φορά Αριστερά» με ακυρωμένο κάθε ηθικό και πολιτικό της πλεονέκτημα για να έλθει μια Δεξιά παλαιάς κοπής. Και εμείς, όλοι μαζί, παραιτημένοι κάθε δικαιώματος να μείνουμε στο ίδιο έργο θεατές. Στο έργο της πόλωσης, του νέου διχασμού, της διαρκούς επιστροφής προς τα πίσω. Χωρίς πνοή, δίχως όραμα».
Η κ. Γεννημάτα υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξοει επιτέλους κυβέρνηση, που να κυβερνά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό και όχι να περιφρονεί και να εμπαίζει. «Κράτος που να υπηρετεί και όχι να δυναστεύει. Πολιτική που σέβεται και δεν εκμεταλλεύεται τον πολίτη, που νοιάζεται για τον άνθρωπο. Διακυβέρνηση που να εμπνέει και να ενώνει το λαό, όχι να τον διχάζει» αναφέρει.
«Το δικό μας χρέος, η δική μας εθνική ευθύνη είναι... να δείξουμε αυτόν τον δρόμο στον λαό και δημοκρατικά να τον εγγυηθούμε. Εθνική και κοινωνική αφύπνιση τώρα» καταλήγει.