ΟΗΕ: Η Β. Κορέα δεν έχει σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα

Να διατηρηθεί η πίεση ζητούν οι ΗΠΑ
Σάββατο, 04 Αυγούστου 2018 07:36
UPD:08:28
REUTERS/KCNA KCNA

FILE PHOTO: North Korean leader Kim Jong Un watches the launch of a Hwasong-12 missile in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) on September 16, 2017. 

A- A A+

 Η Βόρεια Κορέα δεν έχει σταματήσει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα κατά παράβαση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, όπως αναφέρεται σε εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ, η οποία περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters. 

Η εξαμηνιαία έκθεση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που παρακολουθούν την εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ κατατέθηκε αργά το βράδυ Παρασκευή στην επιτροπή κυρώσεων για τη Βόρεια Κορέα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 Στον απόηχο των πληροφοριών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να «διατηρήσει τη διπλωματική και οικονομική πίεση» στη Βόρεια Κορέα έως ότου εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας στην ASEAN γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας για τη δική τους ασφάλεια» τόνισε, προσθέτοντας: Για τον λόγο αυτό «τους συνέστησα να εφαρμόζουν αυστηρά όλες τις κυρώσεις, περιλαμβανομένης της πλήρους απαγόρευσης παράνομης μεταφοράς πετρελαίου σε πλοία». 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, που δεν κατανομάζονται, ανέφερε ότι δορυφόροι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έχουν εντοπίσει συνεχή δραστηριότητα σε εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους υπάρχουν ενδείξεις για την κατασκευή ενός ή και δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας στο ίδιο εργοστάσιο, στο οποίο κατασκευάστηκε και ο πρώτος πύραυλος με ικανότητα να φτάσει στις ΗΠΑ. 

Ο Μάικ Πομπέο, έχει άλλωστε παραδεχθεί ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να παράγει καύσιμο που της επιτρέπει την κατασκευή πυρηνικών όπλων, παρά τη δέσμευσή της να προβεί σε αποπυρηνικοποίηση. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή