Παπανδρέου: Αναβίωση «κομματικού παρακράτους» κατά τη διετία της ΝΔ

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 13:57
A- A A+

Η διετία της Νέας Δημοκρατίας συνετέλεσε στην αναβίωση ενός «παρακράτους», που ξεκινά από την προώθηση των κομματικών συμφερόντων στο δημόσιο τομέα και φθάνει μέχρι την λειτουργία παρανόμων μηχανισμών που πρωταγωνίστησαν στις υποθέσεις των υποκλοπών και των απαγωγών των Πακιστανών. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών. Αποτέλεσμα όλων αυτών -υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - είναι η εμφάνιση κοινωνικών αδιεξόδων και μια συστηματική παραβίαση του Συντάγματος και των θεσμών.

«Στις επόμενες εκλογές, βασική επιλογή θα είναι το ποιο κόμμα μπορεί να διασφαλίσει το κράτος δικαίου και την εφαρμογή του Συντάγματος. Ο λαός ξέρει, ότι το κόμμα που μπορεί να τα διασφαλίσει, είναι το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «αν ήταν πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης, κανένας Πακιστανός και κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να απαχθεί, ούτε το σκάνδαλο των υποκλοπών θα είχε συμβεί».

Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για «κομματικό παρακράτος» επικαλέστηκε κατ’ αρχάς την αποστρατεία ενός άριστου -όπως είπε- αξιωματικού επειδή δεν ήταν κομματικά αρεστός, (χωρίς να τον κατονομάσει, αλλά καταθέτοντας τα σχετικά στοιχεία στα Πρακτικά), για να συνεχίσει αναφερόμενος στο «ρουσφέτι και πυροσβεστικώς κυβερνάν» στις ΔΕΚΟ με την εισαγωγή της «γαλάζιας συνέντευξης», την «πρόσληψη χωρίς κριτήρια 312.000 συμβασιούχων την ώρα που μονιμοποιείται μόνον το 1/10 των συμβασιούχων των προηγούμενων χρόνων», την «πρόσληψη 107.000 υπαλλήλων χωρίς κριτήρια και ΑΣΕΠ και με εικονικές προκηρύξεις», την «ίδρυση 400 νέων αμοιβόμενων επιτροπών και ομάδων εργασίας και τη δημιουργία 120 νέων θέσεων συμβούλων».

Η απόδραση Παλαιοκώστα, οι απεργίες και οι αυτοκτονίες των κρατουμένων, αλλά και οι θάνατοι από πυρκαγιά στον Κορυδαλλό, είναι ενδεικτικές της «πλήρους κατεδάφισης» του σωφρονιστικού συστήματος, ενώ στο χώρο της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «παραβιάζει ωμά τις δικαστικές επετηρίδες, προκειμένου να προβάλει τους εκλεκτούς της», ενώ προβαίνει και σε «ωμές παρεμβάσεις» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- σε συγκεκριμένες υποθέσεις.

Ειδικότερα για τις εξελίξεις στην Παιδεία, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η ΝΔ έχει υποβαθμίσει τις σπουδές δίνοντας προτεραιότητα στο ρουσφέτι. «Σήμερα θα συνειδητοποιήσουν χιλιάδες νέοι ότι τέλειωσε η ελπίδα τους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ότι κοπήκανε με το δικό σας νόμο. Υπήρξε κάποια πρόνοια πριν νομοθετήσετε αυτό τον αυταρχικό νόμο; Μοιάζετε με τον πατέρα που, απογοητευμένος από το παιδί του, το αποκληρώνει. Είστε ο πατέρας που αποκληρώνει χιλιάδες παιδιά, που αποκληρώνει τη νέα γενιά. Μόνον αδιέξοδα φέρνει στην κοινωνία αυτός ο αυταρχισμός», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε και πάλι στις υποθέσεις των απαγωγών των Πακιστανών και των υποκλοπών, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, αρνήθηκε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την πρώτη υπόθεση, αν και, ως αντιπολίτευση, ζητούσε να διερευνηθούν με αυτόν τον τρόπο, οι υποθέσεις του Χρηματιστηρίου, του «Σάμινα», ή του ατυχήματος των Τεμπών.

«Στη δημοκρατική Ελλάδα του 2006, άνθρωποι έπεσαν θύματα απαγωγών από όργανα της κρατικής εξουσίας. Όργανα κρατικής εξουσίας παρανόμησαν. Αυτό καλύπτετε, αυτό υιοθετείτε με τη στάση σας. Δεν προστατεύετε τη Δημοκρατία και τον πολίτη, αλλά πουλάτε προστασία σε αδιαφανείς μηχανισμούς που παραμένουν ανενόχλητοι. Όταν προστατεύετε τον υπουργό σας, μην νομίζετε ότι τον έχετε στο χέρι σας και σας χρωστά χάρη - το αντίστροφο συμβαίνει: Γίνεστε εσείς ένας αδύναμος πρωθυπουργός που άγεται και φέρεται. Και αυτό είναι η ύψιστη ύβρις», ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον Κ. Καραμανλή, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή