Καραμανλής: «Λογοδοτώ στους πολίτες και μόνο στους πολίτες»

Για «κυβέρνηση πολιτικά ανεύθυνων υπουργών με άγνωστη την έννοια της πολιτικής ευθύνης» μίλησε ο Γ. Παπανδρέου
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 15:28
A- A A+

Το ΠΑΣΟΚ μονίμως και συστηματικώς αποφεύγει να τοποθετηθεί και να πάρει υπεύθυνη θέση, παρατήρησε στη δευτερολόγια του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Αποχωρείτε από το διάλογο για την παιδεία και το ασφαλιστικό και όταν καταρτίζουμε κάποιο νομοσχέδιο ζητάτε να καταθέσουμε πρώτα εμείς την πρότασή μας. Αλλά όταν καταθέτουμε πρόταση ζητάτε να αποσυρθεί: Διαλέξτε μια θέση, έστω μια πρόφαση. Πείτε κάτι σταθερό. Πείτε κάτι καθαρό, κάτι υπεύθυνο. Θέλετε ή όχι διάλογο;» ρώτησε τον κ. Παπανδρέου ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στα περί μαζικών προσλήψεων, ο κ. Καραμανλής μίλησε για διαστρέβλωση και «γκρίζα προπαγάνδα» όταν, όπως επισήμανε, «το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό εγκρίσεων για προσλήψεις, πάνω από το 80%, αφορά σε ανανεώσεις συμβάσεων του ΠΑΣΟΚ. [...] Πάει πολύ να κατηγορείτε εμάς για προσλήψεις που κάνατε εσείς. Φαίνεται ότι κάποιοι σας είπαν ότι η επανάληψη του ίδιου ψέματος κάτι μπορεί να αφήνει στο τέλος. Εκείνο που δεν σας είπαν όμως είναι η ιστορία του βοσκού. Και την ιστορία αυτή σας τη φυλάνε για την επομένη των εκλογών. Θα με θυμηθείτε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Όσο για τη λειτουργία της Βουλής, ο κ. Καραμανλής είπε ότι στα τέσσερα τελευταία χρόνια του ΠΑΣΟΚ έγιναν μόνο δύο προ ημερησίας συζητήσεις μετά από πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης, ενώ στα δύο χρόνια της ΝΔ έγιναν έξι συζητήσεις. Εάν θέλετε να τις κάνουμε και ποιό συχνά, πρότεινε ο κ. Καραμανλής.

Όσον αφορά τις εξεταστικές επιτροπές θύμισε ότι το διάστημα 1996-2000 υποβλήθηκαν 14 προτάσεις, απορρίφθηκαν οι 13, και έγινε δεκτή μόνο μία, που υποβλήθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι απλό, είπε ο κ. Καραμανλής: «Εμπιστεύεστε τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς; Υποχρεούμαστε να αναμένουμε τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας. «Η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα, ούτε να φοβηθεί. Εκπτώσεις δεν γίνονται σε θέματα ασφαλείας των πολιτών ούτε σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε στη λειτουργία των θεσμών. Είναι επικίνδυνο και το ένα και το άλλο», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ήταν βασικός στόχος των δραστών. Υπογράμμισε, δε, ότι σε θέματα εθνικής σημασίας, δεν χωρά μικροκομματισμός, ανευθυνότητα και πρακτικές εφήμερων εντυπώσεων.

Όσο για τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης, ο κ. Καραμανλής παρατήρησε ότι αυτή είναι έννοια και πρακτική ταυτισμένη με το παρελθόν και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ: «Συγκάλυψη υπήρξε στην ασυδοσία προς τη διαπλοκή και την παρανομία, στο έγκλημα του ΧΑΑ και στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Κάνετε λάθος αν ζητάτε συγχωροχάρτι. Ματαιοπονείτε εάν ζητάτε συμψηφισμό. Δεν έχουμε δικαίωμα για το πρώτο, ενώ αποκλείουμε το δεύτερο», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Απαντώντας ειδικότερα στις κατηγορίες του κ. Παπανδρεόυ για εξαρτήσεις και ομηρία, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε όσα είπαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε: «Βλέπετε δεν έχουν όλοι οι Ελληνες την ίδια ασθενή μνήμη με τη δική σας. Αφήστε τα περί εξαρτήσεων και ομηρίας όταν απευθύνεστε σε μένα. Αλλού να τα αναζητήσετε. Σε ό,τι με αφορά, μην ανησυχείτε καθόλου. Ούτε εξαρτήσεις, ούτε δεσμεύσεις έχω, παρά μόνο μία. Λογοδοτώ στους πολίτες και μόνο στους πολίτες», είπε χειροκροτούμενος ο κ. Καραμανλής.

Τέλος, αναφερόμενος στην παρουσία του για τα δέκα χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη λύπη του που ακόμα και αυτή τη χειρονομία «επιχειρήσατε να την εκμεταλλευτείτε για να βγάλετε κορώνες μικροκομματικής σκοπιμότητας». «Ήρθα επειδή πραγματικά τιμώ τον Ανδρέα Παπανδρέου και επειδή βαθειά πιστεύω ότι οι διχασμοί, οι ακρότητες, οι υπερβολές, η οξύτητα και η πόλωση υπήρξαν παιδικές ασθένειες του πολιτικού βίου μας, αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από τα πραγματικά προβλήματά τους, χαρακτηρίζουν νοοτροπίες που ανήκουν στο χθες, και είναι μειωτικές ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο για όσους τις υιοθετούν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Χαίρομαι για την αναγνώριση του Ανδρέα Παπανδρέου από εσάς και την παράταξή σας. Κι εγώ έχω παραστεί επανειλημμένα σε εκδηλώσεις για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο πολιτικός μας πολιτισμός, μάς επιτρέπει να έχουμε φιλικές προσωπικές σχέσεις, αλλά μάς επιβάλλει να είμαστε αφοσιωμένοι στο καθήκον, να ασκούμε την κριτική μας όπως τη θεωρούμε σωστή», απάντησε στη δική του δευτερολογία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στις θέσεις του για «κατάλυση του κράτους δικαίου και οικοδόμηση ενός κράτους της δεξιάς» και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να καταθέσει στη Βουλή, «ποιές από τις 312.000 προσλήψεις που ομολόγησε, αποτελούν ανανεώσεις πραγματικών συμβάσεων και ποιές όχι», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια στην εφαρμογή του νόμου Ρέππα για την κοινωνική ασφάλιση, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του συστήματος, για την «τεράστια ζημιά» από τη συρρίκνωση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων και για αδιαφάνεια στις αμυντικές προμήθειες.

Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε «ξεκάθαρες απαντήσεις» από την κυβέρνηση για την υπόθεση της εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας Finansbank, καθώς, όπως επισήμανε, «άλλα είπε ο κ. Αράπογλου ενώπιον του Κοινοβουλίου, και άλλα στους μετόχους».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κυβέρνηση πολιτικά ανεύθυνων υπουργών με άγνωστη την έννοια της πολιτικής ευθύνης»: «Για την απόδραση Παλαιοκώστα ευθύνεται το ελικόπτερο. Για τις υποκλοπές ευθύνεται το λογισμικό. Για τις απαγωγές, οι Πακιστανοί» σχολίασε. «Δεν είναι η αλήθεια που βλάπτει τη χώρα, αλλά η απόκρυψή της. Όταν δεν αποκαλύπτεται η αλήθεια, γινόσαστε εσείς όμηρος» παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή