Από την έντυπη έκδοση
της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
It’s China vs America, σε έναν πόλεμο σκληρό και αδυσώπητο. Μόνο που είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τον νικητή. Η Apple, η μοναδική εταιρεία τεχνολογίας με χρηματιστηριακή αξία ενός τρισ. δολαρίων και πολυτιμότερη βάσει κεφαλαιοποίησης εταιρεία του πλανήτη, υποσκελίζεται από την κινεζική Ηuawei, η οποία κατάφερε να την ξεπεράσει σε πωλήσεις και να καταλάβει τη δεύτερη θέση στο βάθρο των μεγαλύτερων κατασκευαστών smartphones παγκοσμίως. Η Huawei πώλησε περίπου 54 εκατ. έξυπνα τηλέφωνα το δεύτερο τρίμηνο, 40% περισσότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Και όχι μόνο κατάφερε να ξεπεράσει την Apple, αλλά πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής τη Samsung, που διατηρεί τα σκήπτρα, με πωλήσεις πάνω από 70 εκατ. συσκευών.
Η Huawei έρχεται δεύτερη, παρότι ουσιαστικά παραμένει αποκλεισμένη από την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, εξαιτίας των προβληματισμών της Ουάσιγκτον μήπως η κυβέρνηση του Πεκίνου χρησιμοποιεί την τεχνολογία της εταιρείας για κατασκοπεία και συγκέντρωση ευαίσθητων πληροφοριών.
Η Huawei αποτελεί ένα από τα θύματα του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας και των υπόλοιπων εμπορικών εταίρων της Αμερικής, κατηγορώντας τους ότι εκμεταλλεύονται την πατρίδα του.
Στη σινο-αμερικανική εμπορική διαμάχη, η Ουάσιγκτον απαιτεί από το Πεκίνο τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος περισσότερο από 200 δισ. δολάρια, ακολουθώντας τον δρόμο του προστατευτισμού και της επιβολής δασμών σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά. Το Πεκίνο απαντά από την πλευρά του με το ίδιο νόμισμα.
Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ξεκάθαρος από την αρχή. Στην ατζέντα του με σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», προτάσσει τα συμφέροντα των αμερικανικών επιχειρήσεων, γι’ αυτό και εγείρει εμπόδια στους ανταγωνιστές από Κίνα, Ευρώπη και Ασία.
Ίσως όμως να μην έχει υπολογίσει πολύ σωστά τις ικανότητες των αντιπάλων, που σίγουρα διαθέτουν τα μέσα να απαντήσουν με το ίδιο, αν όχι σκληρότερο νόμισμα. Η Αμερική αποτελεί τη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο και αυτό για τον Τραμπ αποτελεί ένα πολύ ισχυρό χαρτί.
Για να κερδίσει όμως κανείς την παρτίδα χρειάζεται κάτι περισσότερο από μπλόφες κι έναν άσο στο μανίκι. Χρειάζεται στρατηγική και γερά θεμέλια.
Η Κίνα του προέδρου Σι φαίνεται να το γνωρίζει αυτό. Και οι κινεζικές επιχειρήσεις, όπως η Huawei, βαδίζουν ακάθεκτες προς την κορυφή, παρά τα εμπόδια που βρίσκουν στον δρόμο τους.