Μπακογιάννη: «Καμία διαφορά στους στρατηγικούς στόχους Ελλάδας και Κύπρου»

«Εάν υπάρχουν επιμέρους τακτικοί χειρισμοί, αντιμετωπίζονται», δήλωσε μετά τη συνάντηση με το νέο ΥΠΕΞ της Κύπρου
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 16:01
UPD:16:09
A- A A+

Tη στενή και αγαστή συνεργασία, όπως και τον απόλυτο συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύση του Κυπριακού, επιβεβαίωσαν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο νέος ΥΠΕΞ της Κύπρου, Γιώργος Λιλλήκας κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ερωτηθείσα κατά πόσο είναι εφικτή η απόλυτη ταύτιση στρατηγικής μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε απόλυτη ταύτιση στους στρατηγικούς στόχους και απόλυτη γνώση και ενημέρωση στα διάφορα βήματα κατά την άσκηση της τακτικής». «Εάν υπάρχουν επιμέρους τακτικοί χειρισμοί, αντιμετωπίζονται», είπε η υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά ότι «δεν υπάρχει διαφορά στους στρατηγικούς στόχους Ελλάδας και Κύπρου, και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει».

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κατά τη συνάντησή τους –που συνοδεύτηκε από γεύμα εργασίας- έκαναν μία ανασκόπηση όλων των θεμάτων και αντήλλαξαν απόψεις τόσο για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, όσο και για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των επερχόμενων εξελίξεων.

«Είχαμε μία λαμπρή συνεργασία με τον κ. Γιώργο Ιακώβου, η οποία θα συνεχιστεί και θα εμβαθυνθεί ακόμη περισσότερο με τον κ. Λιλλήκα, με τον οποίο άλλωστε γνωριζόμαστε από παλιά», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, καλωσορίζοντας τον κύπριο ομόλογό της.

Την ιδιαίτερη χαρά του που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα εξέφρασε και ο κ. Λιλλήκας, διαβεβαιώνοντας με τη σειρά του ότι «θα συνεχιστεί η εξαιρετική και αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων και γενικότερα των δύο κυβερνήσεων για κοινούς σχεδιασμούς στα θέματα με πρώτο το Κυπριακό».

Ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε πολύ παραγωγικές τις συνομιλίες του με την κα Μπακογιάννη και σημείωσε ότι η επίσκεψή του θα βοηθήσει και στην καλύτερη προετοιμασία της επίσκεψης του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, στις αρχές Ιουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρονικό όριο που θέτουν η Αθήνα και η Λευκωσία για την εκπλήρωση, από την πλευρά της Τουρκίας, της δέσμευσης που έχει αναλάβει για εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης, η κ. Μπακογιάννη παρέπεμψε στη σχετική αναφορά των συμπερασμάτων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής όπου αναφέρεται ότι «εντός του 2006 η Τουρκία θα κριθεί για τη δέσμευσή της να υλοποιήσει το πρόσθετο πρωτόκολλο».

Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας δήλωσε κατ΄αρχήν ότι συμφωνεί απολύτως με την κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το διάστημα από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο - οπότε αναμένεται η έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής - με τρόπο παραγωγικό ώστε να πειστεί η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε λύση. «Μας ενδιαφέρει επί της ουσίας και όχι για να δημιουργούνται εντυπώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Στην ερώτηση για το αν η Κύπρος είχε (ή όχι) απειλήσει με βέτο πριν από το τελευταίο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως «η απειλή βέτο είναι πιο αποτελεσματική από την άσκηση βέτο». Όπως διευκρίνισε, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε δηλώσει δημοσίως ότι θα ασκήσει βέτο αλλά ωστόσο, είχε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για να συμπεριληφθούν στο κείμενο. «Εμείς είπαμε ότι θέλουμε ουσιαστικές αλλαγές, είπε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό επίτευγμα, το οποίο θα επαναλαμβάνεται και θα είναι πολύ χρήσιμο στην πορεία», το γεγονός ότι στο κείμενο του πρώτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπήρξαν αναφορές στα πολιτικά κριτήρια και στο Κυπριακό. «Εάν δεν είχαμε πετύχει τους στόχους μας δεν θα άνοιγαν τα κεφάλαια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή