Η Σερβία συνήψε διπλωματικές σχέσεις με το Μαυροβούνιο

Την επόμενη εβδομάδα η ένταξη του κρατιδίου στον ΟΗΕ
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2006 16:29
A- A A+

Πρωτόκολλο για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων σε επίπεδο πρεσβευτών, υπέργραψαν σήμερα στο Βελιγράφι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς και Μίοντραγκ Βλάχοβιτς.

Ο κ. Βλάχοβιτς επισήμανε το συμβολικό χαρακτήρα της πράξης αυτής, τονίζοντας ότι εκπληρώνεται η υπόσχεση που είχε δώσει πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ότι το Βελιγράδι θα αποτελέσει τον πρώτο προορισμό του στο εξωτερικό ως υπουργού του ανεξάρτητου Μαυροβουνίου.

Η Σερβία είναι η πρώτη χώρα με την οποία το Μαυροβούνιο συνάπτει διπλωματικές σχέσεις.

Σήμερα, το Μαυροβούνιο έγινε και τυπικά το 56ο μέλος του ΟΑΣΕ, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα -πιθανότατα στις 28 Ιουνίου- αναμένεται να εγκριθεί η αίτησή του για ένταξη στον ΟΗΕ από την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη χθεσινή συνεδρίασή του εξέτασε την αίτηση του Μαυροβουνίου και κίνησε τη διαδικασία για την επίσημη έγκρισή της, προωθώντας τη στην Επιτροπή για την ένταξη νέων μελών. Ακολούθως, η Επιτροπή, στην οποία μετέχουν και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συντάξει τη σχετική έκθεση και το ψήφισμα με το οποίο θα εισηγείται την ένταξη του Μαυροβουνίου στο διεθνή οργανισμό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει και πάλι αύριο για να εγκρίνει το ψήφισμα για την ένταξη του Μαυροβουνίου στον οργανισμό και στη συνέχεια το ψήφισμα θα κατατεθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την τελική έγκριση.

Βάσει της Χάρτας του ΟΗΕ κάθε κράτος που φιλοδοξεί να γίνει μέλος του πρέπει να συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους των δύο τρίτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει στις 28 Ιουνίου και ομόφωνα να εγκρίνει την ένταξη του Μαυροβουνίου, το οποίο θα αποτελέσει το 192ο μέλος του οργανισμού, δήλωσαν διπλωμάτες του ΟΗΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή