Μάχη στις στάχτες για τα αυθαίρετα

Κυβέρνηση: Τα κατεδαφίζουμε αμέσως - Ν.Δ.: Το εμποδίσατε δύο φορές
Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 14:26
UPD:15:12
REUTERS/COSTAS BALTAS
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως προχωρά στη θεσμοθέτηση μέτρων διευκόλυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ώστε να προχωρήσει άμεσα σε κατεδάφιση 2.500 κτισμάτων σε δασικές περιοχές και 700 σε αιγιαλούς στην Αττική -για τα οποία έχει εκδοθεί πρωτόκολλο τελεσίδικης απόφασης κατεδάφισής τους-, ως ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο με αφορμή την εθνική τραγωδία στο Μάτι.
A- A A+

Στο πεδίο των αυθαιρέτων κτισμάτων μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την άμεση έναρξη κατεδαφίσεων, με τη Ν.Δ. να υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση είχε «παγώσει» ως τώρα δύο φορές σχετικές αμετάκλητες αποφάσεις.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως προχωρά στη θεσμοθέτηση μέτρων διευκόλυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ώστε να προχωρήσει άμεσα σε κατεδάφιση 2.500 κτισμάτων σε δασικές περιοχές και 700 σε αιγιαλούς στην Αττική -για τα οποία έχει εκδοθεί πρωτόκολλο τελεσίδικης απόφασης κατεδάφισής τους-, ως ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο με αφορμή την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου και του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη, τα στελέχη της κυβέρνησης ανάφεραν ότι η λίστα με τις πρώτες 100 κατεδαφίσεις που πρέπει να γίνουν με βάση το κριτήριο του πόσο σοβαρές είναι οι αυθαιρεσίες που καταγράφονται (αν πρόκειται για κτήρια σε αιγιαλούς, πυρόπληκτες περιοχές και γενικά προστατευόμενες περιοχές) θα βρίσκεται στο υπουργείο τη Δευτέρα και έπειτα είναι θέμα λίγων εβδομάδων για να υλοποιηθούν. 

Η σχετική τροπολογία, η οποία κατατέθηκε και ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή  προβλέπει επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για τέσσερις κατηγορίες:

  • Αναδασωτέες περιοχές
  • Πυρόπληκτες περιοχές
  • Ρέματα χαρτογραφημένα
  • Πρωτόκολλα που αφορούν ετοιμόρροπα - κατεδαφιστέα κτήρια
EURONEWS

Με την τροπολογία προβλέπεται ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής θα λάβει επιπλέον κονδύλια για τα έξοδα των κατεδαφίσεων, ενώ θα εξοπλιστεί με τη δυνατότητα της απευθείας ανάθεσης σε εργολάβους των σχετικών έργων ή της επέκτασης υφιστάμενων συμβάσεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης από τη στιγμή που επιλύονται τα πρακτικά ζητήματα αν δεν προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυτό θα συνιστά παράβαση καθήκοντος για τα στελέχη της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Η τροπολογία για την επίσπευση των διαδικασιών κατεδάφισης των αυθαίρετων κτισμάτων σε δασικές περιοχές και αιγιαλούς, έλαβε το πράσινο φως απ’ όλα τα κόμματα. Εξαίρεση αποτέλεσαν το ΚΚΕ, το οποίο δήλωσε «παρών», και η Χρυσή Αυγή, η οποία καταψήφισε.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας σε δήλωσή του, με ευθύνη της κυβέρνησης αναβάλλεται επί 3,5 χρόνια η εκτέλεση περισσότερων από 1.600 αμετάκλητων αποφάσεων κατεδάφισης στην Αττική.

«Στο σχέδιο παραπλάνησης και εντυπωσιασμού του κ. Τσίπρα εντάσσεται και η κατάθεση τροπολογίας δήθεν για την επίσπευση των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών από τον αρμόδιο υπουργό, παρόλο που επί 3,5 χρόνια υπάρχουν 1.639 αμετάκλητες αποφάσεις κατεδάφισης στην Αττική, που έχουν κριθεί στον ανώτατο δικαστικό βαθμό και δεν εκτελούνται με ευθύνη της κυβέρνησης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας, παραθέτοντας και σχετικά έγγραφα (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Σύμφωνα με τον τομεάρχη της Ν.Δ. ο πρώτος υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με «εξαιρετικά επείγον» αίτημά του στις 17/2/2015 ζήτησε την αναβολή εντολής κατεδάφισης αυθαίρετου κτίσματος στα Περιβολάκια Ραφήνας.

Ακόμη, όπως πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, στις 29/10/2015 ο επόμενος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ζήτησε την προσωρινή αναβολή όλου του προγράμματος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κατασκευών σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις στη Δημοτική ενότητα Σπάτων Αρτέμιδας.

«Είναι πλέον ολοφάνερο ότι τα ίδια τα στελέχη της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα είναι αυτά που επί 3,5 χρόνια εμποδίζουν τις κατεδαφίσεις, ενώ υπάρχουν αμετάκλητες αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει σε ανώτατο βαθμό», ανέφερε επίσης στη δήλωσή του.

Τα σχόλια του κ. Σκρέκα προκάλεσαν την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «η Ν.Δ. δείχνει σήμερα το πραγματικό της πρόσωπο. Ξέρει να φωνάζει, αλλά όταν έρχεται η ώρα των έργων, των μεταρρυθμίσεων και της αποφασιστικότητας αποδεικνύεται ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι το παλαιού πολιτικού συστήματος. Επιδίδεται σε φτηνούς αντιπερισπασμούς ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το κόμμα της πελατείας, των ρουσφετιών, και της αυθαιρεσίας».

Όπως πρόσθεσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, «δεν μπορεί λοιπόν, το κόμμα των “αναψυκτηρίων”, και των καταπατητών, το κόμμα που αποκαλεί “ηλίθια” την πρακτική χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, να μας κουνάει το δάχτυλο αποκαλύπτοντας, δήθεν, έγγραφα “φωτιά”».

Καταλήγοντας, το Μαξίμου κάλεσε τη Ν.Δ. «να στηρίξει και στην πράξη τη χθεσινή νομοθετική πρωτοβουλία και να μην υπονομεύει, σε κάθε βήμα της, την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή