Πυρκαγιές: Η «σκυτάλη» στη διερεύνηση ευθυνών

Μήνυση από συγγενείς θυμάτων - Κατάθεση Ι. Τσούπρα: Η πυροσβεστική δεν εισηγήθηκε οργανωμένη εκκένωση
Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 15:33
UPD:15:34
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Στα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, καθώς και στη διερεύνηση ευθυνών για τη διαχείριση της κρίσης, εστιάζει η έρευνα της Δικαιοσύνης, με φόντο την κριτική για λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία με περισσότερους από 90 νεκρούς, αλλά και εν μέσω αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αντικείμενο την έλλειψη συντονισμού, τους ανεπαρκείς χειρισμούς και τις παθογένειες του παρελθόντος. 

Σήμερα Τετάρτη κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η πρώτη μήνυση συγγενών δύο θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς. Όπως επισημαίνεται στη μήνυση που κατατέθηκε «για τη βιβλική συνολική αυτή καταστροφή, υπάρχουν τεράστιες ποινικές (και άλλες) ευθύνες των αρμοδιων και επιφορτισμένων κρατικών λειτουργών και οργάνων για τη διαχείριση και αντιμετώπιση παρόμοιων σοβαρών κρίσεων και έκτακτων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών κλπ) και για το λόγο αυτό σπεύδουμε να καταθέσουμε την παρούσα έγκλησή μας και να δηλώσουμε παράσταση πολιτικής αγωγής, ώστε να καταστούμε νομίμως και επισήμως διάδικοι για να ασκούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας».

Η μήνυση στρέφεται κατά:

  • του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Γιάννη Καπάκη,
  • της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, 
  • του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη,
  • υπευθύνων γραφείων πολιτικής προστασίας περιφέρειας Αττικής και δήμου Μαραθώνα, 
  • αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών του πυροσβεστικού σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, 
  • αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής και 
  • κατά παντός υπευθύνου για τα τραγικά συμβάντα.

Τα αδικήματα για τα οποία ζητούν την ποινική δίωξη των υπευθύνων είναι: κατά συρροή κακουργηματική έκθεση, ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, εμπρησμό δάσους από αμέλεια, σωματικές βλάβες και ό,τι άλλα αδικήματα προκύψουν από την έρευνα. Ο ένας εκ των δύο θανόντων είχε παντρέψει την 34χρονη κόρη του, δύο ημέρες πριν από τη φονική πυρκαγιά και η οικογένεια παρέμεινε στην εξοχική της κατοικία στο Νέο Βουτζά. Ο 70χρονος εκπαιδευτικος, πατέρας της νύφης, έχασε τη ζωή του, όπως και η επίσης εκπαιδευτικός 73χρονη ενοικιάστρια του κάτω διαμερίσματος.

Τι είπε στην κατάθεσή της για τις πυρκαγιές η περιφερειακή σύμβουλος Ι. Τσούπρα

Στο μεταξύ, επί δύο ώρες κατέθετε στην Εισαγγελέα που διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα για τις πυρκαγιές η περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα που θεωρείται πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση, καθώς ήταν εκείνη που αναπλήρωνε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου.

Σύμφωνα  με πληροφορίες, υποστήριξε πως ουδέποτε δόθηκε εντολή για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών. «Διαφορετικό πράγμα είναι η εκκένωση τύπου άτακτη φυγή και άλλο πράγμα είναι η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών. Αυτό το τελευταίο δε έγινε ποτέ. Πρέπει να κάνει εισήγηση η πυροσβεστική στο δήμαρχο» φέρεται να ανέφερε η κ. Τσούπρα συμπληρώνοντας πως ήταν υποχρέωση της πυροσβεστικής να κινηθεί. Η μάρτυρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επέμεινε πως εκ του νόμου ο Δήμος και η Περιφέρεια επεμβαίνει μόνο, όταν δεν υπάρχει φωτιά στο συγκεκριμένο χώρο.

Σχετικά με τα γεγονότα της 23ης Ιουλίου η κ. Τσούπρα φέρεται να υποστήριξε ότι στις 18.10 η πυροσβεστική ενημέρωσε προφορικά ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο κόσμος στο Νέο Βουτζά. Όπως φέρεται να είπε στην κατάθεσή της, το μέτρο δεν εφαρμόστηκε, καθώς η φωτιά βρισκόταν σε εξέλιξη. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να τόνισε πως η ίδια ενημερώθηκε στο συντονιστικό στις 8 μ.μ. ότι είχε φτάσει η φωτιά κάτω στο Μάτι.

Μέχρι στιγμής στην εισαγγελική λειτουργό έχουν καταθέσει οι δήμαρχοι Ωρωπού, Ραφήνας και Μαραθώνα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και αρμόδια στελέχη της πυροσβεστικής. Μόλις ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των υπηρεσιακών στελεχών, η Εισαγγελία θα ζητήσει από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα να λάβουν καταθέσεις συγγενών θυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία να διερευνήσει, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, εάν είχαν τηρηθεί τα όσα προβλέπονται εκ του νόμου για την πρόσβαση πολιτών στις παραλίες.

Η εισαγγελέας που διενεργεί την ερευνά αναμένεται να καλέσει όχι μόνο ιδιοκτήτες ακινήτων, έτσι ώστε να ελέγξει αν είχαν τις σχετικές άδειες, αλλά και αρμόδιους από την πολεοδομία, για να απαντήσουν αν είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή