Του Γιάννη Καμπουράκη
Αμείωτη συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αντικείμενο την έλλειψη συντονισμού, τους ανεπαρκείς χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και τις παθογένειες του παρελθόντος, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τη δημόσια συζήτηση στην «επόμενη μέρα», διαπιστώνοντας ότι η συζήτηση περί ευθυνών εντείνει τη φθορά της.
Δέκα ημέρες μετά την φυσική και ανθρωπιστική καταστροφή στον Νέο Βουτζά και το Μάτι, η κυβέρνηση συνεχίζει απολογούμενη, αδυνατώντας να δώσει επαρκείς και πειστικές απαντήσεις στα όσα προκύπτουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγα λεπτά μετά τη λιτή και εν πολλοίς ειρωνική απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, που παρέπεμπε σε απαξιωτική αντιμετώπιση των όσων είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκε ότι θα ακολουθούσε έκτακτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, η δεύτερη μέσα σε διάστημα δύο ημερών, προφανώς για να υπάρξουν απαντήσεις στα όσα είπε ο αρχηγός της ΝΔ.
Εμφανής είναι και η έλλειψη ενιαίας γραμμής της κυβέρνησης καθώς επιχειρήματα που παρουσιάζονται ως κεντρικά, όπως η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση στο Μάτι που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης έθεσε ως βασική αιτία του εγκλωβισμού των κατοίκων, αποδομούνται από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, όπως π.χ. από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη που επίσης δήλωσε χθες ότι «στο Μάτι συνέβη η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία που έχει δει ποτέ ο τόπος, αλλά δεν μπορεί να αποδοθεί στα αυθαίρετα οικήματα. Η πολιτική προστασία καλείται να προστατεύει όλους τους Έλληνες πολίτες είτε είναι αυθαιρεσιούχοι, είτε είναι νόμιμοι».
«Οι πολίτες δεν χρεώνουν στην κυβέρνηση μόνο ανικανότητα αλλά και θράσος και κυνισμό» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε κεντρικά χθες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εννέα ημέρες μετά τα τραγικά γεγονότα, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό για σόου το βράδυ της Δευτέρας. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου να αναθέσει σε εφέτη εισαγγελέα τη διεξαγωγή της έρευνας και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του ώστε οι ευθύνες να αποδοθούν.
«Έχω βάσιμες υποψίες για προσπάθεια συγκάλυψης, έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη ότι θα διερευνήσει τα πάντα και οι ευθύνες θα αποδοθούν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας η έρευνα της δικαιοσύνης να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο, τρεις μήνες, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής.
Ο αρχηγός της ΝΔ ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών Ν. Τόσκα και Π. Σκουρλέτη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας , του Αρχηγού της Πυροσβεστικής και του Αρχηγού της Αστυνομίας, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση.
Ερωτηθείς για το θέμα της άναρχης δόμησης και των αυθαιρέτων και αν θα πρέπει να κατεδαφιστούν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε «ναι, βεβαίως να κατεδαφιστούν» και υπενθύμισε ότι έχει μιλήσει για κατεδαφίσεις ειδικά για κτίσματα σε εκτάσεις που έχουν κριθεί αναδασωτέες, σε ρέματα ή στον αιγιαλό. Κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ότι επιχειρεί να ρίξει το σύνολο της ευθύνης στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων όταν «οι ίδιοι που προχώρησαν σε ακόμη πιο γενναιόδωρες ρυθμίσεις», αναφερόμενος σε νόμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων που πέρασε από τη Βουλή πριν από μερικούς μήνες, αλλά και σε συνέντευξη του σημερινού υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος ως πρόεδρος του ΤΕΕ έδινε συμβουλές σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης για το πώς θα μπορούσαν να νομιμοποιήσουν οι κάτοικοι ηλεκτρονικά αυθαίρετα στο Μάτι.
«Σε μία συνέντευξη όπου ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν να διαβάζει τις απαντήσεις που του είχαν ετοιμάσει οι επικοινωνιολόγοι του, επιχείρησε για άλλη μία φορά να βγάλει πολιτική υπεραξία, εκμεταλλευόμενος τον πόνο από την απώλεια δεκάδων συμπολιτών μας. Δεν μπορεί, όμως, οι ανθρώπινες ζωές να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Οι πολίτες κρίνουν και τους κρίνοντες» ανέφερε, στην απάντησή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Το πότε η κυβέρνηση έμαθε για την ύπαρξη νεκρών και πως διαχειρίστηκε πολιτικά και επικοινωνιακά το θέμα αυτό, έχει αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα της αντιπαράθεσης. Χθες ήταν η σειρά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολλάκη να δηλώσει στην ΕΡΤ, ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο συντονιστικό αργά το βράδυ της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό γνώριζαν για τουλάχιστον για δύο νεκρούς, αλλά δεν ανακοινώθηκαν γιατί «ο νεκρός επιβεβαιώνεται όταν ο ιατροδικαστής βάζει τη σφραγίδα», δήλωση που απαντήθηκε άμεσα από την ΠΟΕΔΗΝ που σημείωσε ότι για την επιβεβαίωση νεκρού αρκεί η παρουσία οποιουδήποτε γιατρού και ο ιατροδικαστής ψάχνει τα αίτια του θανάτου.
«Υπάρχει Έλληνας πρωθυπουργός, οποιουδήποτε κόμματος, που θα είχε κάποια σκοπιμότητα στο να αποκρύψει μία εθνική τραγωδία; Προς τι; Καταλαβαίνω να υπάρχει διάθεση κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι άδικο και δεν τιμά τον πολιτικό μας διάλογο. Το αν υπήρχε εικόνα από τις υπηρεσίες και δεν μεταφέρθηκε, θα διαπιστωθεί» περιορίστηκε να δηλώσει για το ίδιο θέμα ο κ. Σταθάκης.
Θόρυβος προκλήθηκε ωστόσο από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο οποίος αφού υπερασπίστηκε την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι θα έπρεπε να παραιτηθούν από τις βουλευτικές τους έδρες εκείνοι – σ.σ. εννοεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – οι οποίοι «διαχρονικά έχουν συντελέσει στο χωροταξικό και πολεοδομικό έγκλημα στην Ανατολική Αττική, είναι πολλοί και φτάνουν μέχρι τα όρια των ανώτατων αρχόντων», μιλώντας για τον κ. Τσίπρα ζήτησε «να μην βάλλεται ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι 44 ετών και έχει φορτωθεί όχι μόνο τις πολεοδομικές, χωροταξικές αδυναμίες της πολιτικής προστασίας, τις αδυναμίες πυρόσβεσης, αλλά και το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί απέναντι στη χώρα, αλλά και το έγκλημα στο κοινωνικό κράτος».
Παραιτήσεις
Παραιτήσεις υπευθύνων για την εθνική τραγωδία στον Νέο Βουτζά και το Μάτι ζητούν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η υπόθεση παίρνει και το δρόμο της Βουλής καθώς Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ κατέθεσαν ερωτήσεις προς την κυβέρνηση.
«Δεν νοείται ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραιτήσεις ή αποπομπές, σημείωσε χθες ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον Real fm, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να χάνονται 90 άνθρωποι και να λένε οι κυβερνητικοί “είμαστε περήφανοι για τη δράση μας, τα κάναμε όλα σωστά”. Δε διανοούμαι ότι χάνεις 90 ανθρώπους και παραμένεις σχεδόν κυνικά χαμογελαστός απέναντι στις κάμερες λέγοντας “κάναμε ό,τι μπορούσαμε”».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι θεωρεί αδιανόητο το γεγονός ότι στην κυβερνητική σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας ένας υπουργός ανέφερε ότι καίγονται σπίτια και κανείς, ούτε ο κ. Τσίπρας, δεν τον ρώτησε αν καίγονται άνθρωποι και υποστήριξε ότι διαχρονικά το κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες του. Και αυτό έχει φανεί και σε προηγούμενες καταστροφές. Όπως επίσης διαχρονική είναι η ευθύνη για το περιβάλλον κι αυτά που έχουμε φτιάξει. Όμως αυτά δεν απαλλάσσουν τη σημερινή κυβέρνηση από τις συγκεκριμένες της ευθύνες και τους 90 νεκρούς».
«Στον τόπο αυτό όσο μεγάλα εγκλήματα και αν συμβαίνουν, δεν υπάρχει κουλτούρα παραιτήσεων. Πίσω από το δόγμα αυτό οχυρώνεται ο κ. Τσίπρας. Όμως, ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών και το θλιβερό σόου της περασμένης Δευτέρας, όπου όλη η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο, γιγαντώνουν την λαϊκή οργή και κάνουν την Κυβέρνηση να μην έχει επαφή πλέον με την κοινωνία. Νομίζουμε ότι οι παραιτήσεις των Υπουργών που παρίσταντο στο σόου της Δευτέρας, η παραίτηση της κας Δούρου και η παραίτηση των αρχηγών της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού καθώς και οι παραιτήσεις των δυο Δημάρχων των περιοχών του εγκλήματος, είναι αναπόφευκτες. Αν δεν γίνουν οι παραιτήσεις αυτές κινδυνεύει να πέσει και ο Τσίπρας μαζί με τους Υπουργούς του μετά και τις επιπλέον αποκαλύψεις που έρχονται στο φως. Πρέπει επίσης άμεσα να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για τα αίτια και τις ευθύνες της πυρκαγιάς» σημείωσε σε ανακοίνωσή της και η Ένωση Κεντρώων.