Ντ. Μπακογιάννη με Στάινμάιερ για «ευρωτουρκικά» και Κυπριακό

Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2006 15:57
A- A A+

Τα «ευρωτουρκικά» και το Κυπριακό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν απόψε το βράδυ στην Αθήνα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γερμανός ομόλογός της Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί «επίσκεψη εργασίας» στην ελληνική πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμους διπλωματικούς παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με την αποψινή συνάντηση Μπακογιάννη Στάινμάιερ (είχαν συναντηθεί εκτός προγράμματος για πρώτη φορά στο Βερολίνο στις 15 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της επίσκεψης Καραμανλή στη γερμανική πρωτεύουσα) ολοκληρώνεται ένας κύκλος έντονων διαβουλεύσεων κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες: Μετά τις συνομιλίες Μέρκελ-Ερντογάν και Στάινμάιερ-Γκιουλ στο Βερολίνο, στις 26 Μαΐου, ο κ. Στάινμάιερ επισκέφθηκε εκ νέου τον Τούρκο ομόλογό του στην Αγκυρα, αφού προηγουμένως δέχθηκε στο Βερολίνο τον απελθόντα υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Ιακώβου για να συναντηθεί μία εβδομάδα μετά με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλι Ταλάτ. Παράλληλα ο Ελληνας αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης είχε διαβουλεύσεις με τους Γερμανούς ομολόγους του Γκλόζερ και Ζίλμπερμπεργκ.

Στόχος και επιθυμία της γερμανικής διπλωματίας είναι να αποσοβηθεί οιαδήποτε κρίση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, δεδομένου ότι από 1ης Ιανουαρίου 2007 η Γερμανία αναλαμβάνει της προεδρία της Ε.Ε. και δεν θα ήθελε να αναδειχθεί το θέμα της τουρκικής ένταξης ως το μείζον θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί.

Εξάλλου ο κ. Στάινμάιερ πριν από τις συνομιλίες στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, θα επισκεφθεί ιδιωτικά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με τον οποίο γνωρίζεται από την περίοδο που ήταν στενός συνεργάτης του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή