Επικρίσεις κατά των κυβερνώντων, οι οποίοι -όπως αναφέρει - «αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη κουνούν το δάχτυλο και στα ίδια τα θύματα» των πυρκαγιών στην Αττική διατυπώνει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης.
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει πως «όλοι οι Έλληνες βουρκώσαμε με τη μεγάλη εθνική τραγωδία». «Όλοι λυγίσαμε μπροστά σε αυτό το απίστευτο θέαμα. Οικογένειες να πεθαίνουν αγκαλιά και να βρίσκονται στη συνέχεια απανθρακωμένες. Όλοι τιμούμε τη μνήμη των νεκρών και όλοι όσοι παίρνουμε αποφάσεις οφείλουμε να εργαστούμε έτσι ώστε αυτά να μη συμβούν ποτέ ξανά στην πατρίδα μας» σημειώνει, προσθέτοντας πως «αν δεν διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν στον χειρισμό της τραγωδίας, τα λάθη αυτά θα επαναλαμβάνονται»
Ερωτηθείς για τις ευθύνες ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. αναγνωρίζει ότι «η χώρα αυτή έχει διαχρονικές αδυναμίες», αλλά όπως επισημαίνει, «σε όλες τις χώρες υπάρχει μια εκλεγμένη κυβέρνηση που εποπτεύει, δίνει τις κατευθύνσεις και παίρνει τις τελικές αποφάσεις».
«Αυτό πολύ περισσότερο ισχύει στη δική μας περίπτωση, καθώς η σημερινή κυβέρνηση κυβερνά πλέον σχεδόν τέσσερα χρόνια. Πόσα χρόνια χρειάζονται για να μάθουν; Και πότε θα μάθουν να μην παριστάνουν τους εισαγγελείς σε κάθε περίπτωση; Διότι ακόμα και μέσα σε αυτή την τραγωδία, αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη κουνούν το δάχτυλο και στα ίδια τα θύματα. Προχθές παραδόξως και εκ των υστέρων ο κ. Τσίπρας ανέλαβε, όπως είπε, την πολιτική ευθύνη. Ποια πολιτική ευθύνη όμως αφού ακόμα ισχυρίζονται ότι τα έκαναν όλα τέλεια;» διερωτάται.
Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές δηλώσεις για «πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα» και για πιθανό σχέδιο εμπρησμού ο κ. Χατζηδάκης παρατηρεί πως «όπως και να μετράει κανείς τα πράγματα σε σχέση με την ένταση του αέρα, ό, τι και να αποδειχθεί σε σχέση με ενδεχόμενο εμπρησμό, οι νεκροί που χάθηκαν -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- δεν θα γυρίσουν πίσω και ο πόνος των συγγενών, αλλά και όλων των Ελλήνων που ακουμπούν αυτή την ώρα στα φέρετρα τους, δεν πρόκειται να απαλυνθεί».
«Πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μπορεί να ψάχνουν δικαιολογίες για να αποσείσουν τις ευθύνες τους. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις χρειαζόμαστε για τα δύσκολα. Δεν ψηφίζουμε κυβερνήσεις για να τις έχουμε μόνο στη νηνεμία, στις μπουνάτσες και στις λιακάδες. Ούτε ψηφίζουμε κυβερνήσεις για να σηκώνουν ψηλά τα χέρια μπροστά σε ενδεχόμενους εμπρησμούς. Ποια είναι η διαφορά; Ότι ορισμένες κυβερνήσεις στον κόσμο, και ορισμένα πολιτικά και διοικητικά στελέχη, έχουν τύψεις. Και οι τύψεις αυτές οδηγούν στις αντίστοιχες αποφάσεις. Η δική μας κυβέρνηση, προφανώς, δεν έχει τύψεις» εκτιμά.