Διαξιφισμοί στη Βουλή για την πορεία των δημοσίων έργων

Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2006 17:39
A- A A+

Διαφιφισμοί στη Βουλή κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για την πορεία των δημόσιων έργων. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατέστησε προβληματικό τον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για συστηματική συκοφάντηση του κυβερνητικού έργου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι εποχές της συναλλαγής και της διαφθοράς, έλαβαν τέλος, άπαξ και διαπαντός».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν με την επερώτησή τους ότι η αλλαγή του συστήματος του «μαθηματικού τύπου» και η προσφυγή στο σύστημα της μειοδοσίας στην ανάθεση των δημοσίων έργων, συνοδεύτηκε από επιστροφή στις τεράστιες εκπτώσεις του παρελθόντος, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ μειώνει συνεχώς τα τιμολόγια, προσδοκώντας έτσι ότι θα μειώσει τις ονομαστικές εκπτώσεις.

Αντίθετα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς μίλησε για τετραπλασιασμό του ρυθμού δημοπράτησης έργων σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας 1994-2003: «Μόνο το 2005 δημοπρατήθηκαν με το νέο νόμο 130 δημόσια έργα, ύψους 5,1 δισ. ευρώ - ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του συνόλου των δημοπρατήσεων ολόκληρης της δεκαετίας 1994-2003, όταν δημοπρατήθηκαν έργα 10,7 δισ. ευρώ (μαζί με τα ολυμπιακά). Οι δημοπρατήσεις συνεχίζονται με τους ίδιους ρυθμούς και το πρώτο πεντάμηνο του 2006 δημοπρατήσαμε άλλα 61 έργα, προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Σουφλιάς.

Όσο για τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις παρατηρούμενες εκπτώσεις, ο κ. Σουφλιάς υποστήριξε ότι «ο σταθμισμένος μέσος όρος τους ανέρχεται σήμερα σε 26,67%, βρίσκεται δηλαδή στο μέσο ευρωπαϊκό όρο για αντίστοιχα έργα», επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί συγκρίσεις με τις «στημένες -όπως είπε- εκπτώσεις του μαθηματικού τύπου».

«Με αυτές τις πραγματικές εκπτώσεις επί των έργων που αναθέσαμε κατά την τελευταία διετία, οι έλληνες φορολογούμενοι κέρδισαν μέχρι σήμερα πάνω από 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκπτώσεις του παρελθόντος» υπογράμμισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες του κατασκευαστικού κλάδου, ο κ. Σουφλιάς δέχθηκε ότι υπήρξαν «καθυστερημένες χρηματοδοτήσεις» - οι καθυστερήσεις πληρωμών ωστόσο, «καταβλήθηκαν το Δεκέμβριο του 2005 κατά το μεγαλύτερο μέρος τους».

«Η συνέχιση του φαινομένου των υπερβολικών εκπτώσεων, με προσφορές κάτω του κόστους, ενέχει τον κίνδυνο της υποβάθμισης της ποιότητας των έργων, ή τη μη προγραμματισμένη ολοκλήρωσή τους και οπωσδήποτε θα οδηγήσει σύντομα στην πλήρη δέσμευση του κατασκευαστικού κλάδου από το τραπεζικό σύστημα και τελικά, στην καταστροφή των εργοληπτικών επιχειρήσεων», παρατήρησε από την πλευρά της η Βάσω Παπανδρέου.

«Χάσατε περίπου ενάμιση χρόνο απραξίας από τη δημοπράτηση δημοσίων έργων, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων, να οδηγηθεί ο κατασκευαστικός κλάδος στην ασφυξία», υποστήριξε ο Κ. Σπηλιόπουλος. «Τον τελευταίο χρόνο βεβαίως, υπάρχουν δημοπρατήσεις, αλλά, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο κατασκευαστικός κόσμος βίωσε το προηγούμενο διάστημα τη χειρότερη εδώ και χρόνια περίοδο». «Οι τεχνικές εταιρείες βρίσκονται στο κόκκινο. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται, εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας και βαθμίδας, βρίσκονται στο έλεος της ανεργίας», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Η πολιτική σας οδήγησε στην επιβράδυνση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων - κι εκεί που ήταν ώριμα τα κοινοτικά προγράμματα, υπήρχαν οι μελέτες και οι προεπιλογές, αντί να τρέξετε, κινηθήκατε προς την αντίθετη κατεύθυνση», υποστήριξε ο Γ. Μαγκριώτης, ενώ η κ. Παπανδρέου παρέπεμψε σε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, με την αλλαγή του νόμου περί μελετών, «από τις 661 μελέτες που προκηρύχθηκαν, ανατέθηκαν μόλις το 8%».

Φραστικό επεισόδιο Β. Παπανδρέου - Μ. Βαρβιτσιώτη

Εντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στην κ. Βάσω Παπανδρέου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, κ.Μ. Βαρβιτσιώτη, καθώς ο δεύτερος, σχολίασε επικριτικά την επίσκεψή της στον ευρωπαίο Επίτροπο Χ. Αλμούνια: «Ευτυχώς όμως, ακόμα και ο σύντροφος Αλμούνια δεν υπέκυψε σε όλη αυτή την κατασυκοφάντηση της ελληνικής οικονομίας, για να έλθει προχθές η Ε.Ε. και να προετοιμάσει την άρση της επιτήρησης στο τέλος του έτους» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Βαρβιτσιώτη, καλό θα είναι να τις διαβάσετε. Αν δεν τις καταλαβαίνετε, ρωτήστε τον μπαμπά σας, ο οποίος θα σας τις εξηγήσει» απάντησε η Β. Παπανδρέου σε παρέμβασή της.

«Ο καθένας σ’ αυτήν την αίθουσα, βρίσκεται ονομαστικά με όνομα και επίθετο» ανταπάντησε ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Και σε όσα υπουργεία κι αν έχει υπηρετήσει η κ. Παπανδρέου, επιστολές όπως έχει λάβει ο κ. Αλογοσκούφης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τον κ. Αλμούνια, δεν έχει παραλάβει εκείνη από τους αντίστοιχους Επιτρόπους», είπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή