Ασιατικό ενεργειακό μπλοκ;

Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2006 18:33

A- A A+

Η Ασία πρόκειται να «σηκώσει (ενεργειακό) κεφάλι», υποστηρίζει ο Νόαμ Τσόμσκι. Οπως σημειώνει στο νέο του βιβλίο «Αποτυχημένα κράτη: Η κατάχρηση της εξουσίας και η επίθεση στη δημοκρατία» (Metropolitan Books, 2006), η Κίνα και Ρωσία έχουν από κοινού συνειδητοποιήσει την αδήριτη ανάγκη να δημιουργήσουν ένα Ασιατικό Δίκτυο Ενεργειακής Ασφάλειας, ώστε να σπάσουν το δυτικό έλεγχο πάνω στις παγκόσμιες ενεργειακές πηγές και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη όλης της Ασίας (και το στρατηγικό τους ρόλο).

Η απειλή της Gazprom και του Πούτιν (που μίλησε για «αθέμιτο ανταγωνισμό στις δυτικές αγορές») ότι το ρωσικό αέριο μπορεί να αναπροσανατολισθεί από τις ευρωπαϊκές προς τις ασιατικές αγορές, μπορεί να ειδωθεί και υπό αυτό το πρίσμα.

Η Ινδία προς το παρόν (υπό την πίεση των ΗΠΑ) ταλαντεύεται αν θα συμμετάσχει σε αυτόν τον «άξονα» ανάμεσα στο ασιατικό μπλοκ και τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες της Μ. Ανατολής.

Αν υλοποιηθεί η σινο-ινδική ενεργειακή συμμαχία (μια πρώτη συμφωνία υπογράφηκε φέτος τον Ιανουάριο στο Πεκίνο), τότε θα ανατραπούν οι πάγιες ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και αερίου.

Αν μάλιστα, παράλληλα, προωθηθεί κι ένα ασιατικό ή/και ρωσικό χρηματιστήριο για τις συναλλαγές σε προϊόντα πετρελαίου, σε ευρώ πλέον αντί σε δολάρια όπως σήμερα, κάτι που προωθεί σθεναρά το Ιράν, τότε θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές, ιδίως σε βάρος των ΗΠΑ.

Τι θα γίνει αν και η Ευρώπη πλησιάσει ενεργειακά περισσότερο την Ασία; Αυτός, ήδη από τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, είναι ένας μεγάλος γεωπολιτικός και γεωοικονομικός φόβος των ΗΠΑ, που αντιδρούν στην ιδέα ενός πραγματικού «τριπολικού» κόσμου (ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ασία) και στην χάραξη αυτόνομης πορείας από τις ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι την ενεργειακή συνεργασία Ε.Ε. - Ρωσίας, ενώ το ίδιο φοβούνται και την ενεργειακή συνεργασία Ασίας-Ρωσίας. Οποιαδήποτε ενεργειακή συμμαχία που δεν ελέγχουν, τους κάνει να νιώθουν άβολα.

Η Ρωσία -καλώς ή κακώς- αποτελεί κεντρικό «παίκτη» σε κάθε περίπτωση: είτε οι απειλές της πιάσουν τόπο στην Ε.Ε. και της ανοίξει ο δρόμος για εξαγορές (αγωγοί, δίκτυα διανομής κλπ.) στη Δ. Ευρώπη, είτε συμμετάσχει ενεργά στο υπό διαμόρφωση ασιατικό ενεργειακό μπλοκ. Πάντως ήδη η Trasneft, το ρωσικό μονοπώλιο στους πετρελαιακούς αγωγούς, πρόβλεψε ότι η κατασκευή των ασιατικών αγωγών θα μειώσει την τροφοδοσία της Δύσης με ρωσικό πετρέλαιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή