Αντιστεκόμενος κρατούμενος με ελεύθερη συνείδηση

«Προμηθέας δεσμώτης» του Αισχύλου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, στις 3 και 4 Αυγούστου
Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 08:00
A- A A+

Η τραγωδία του Αισχύλου, «Προμηθέας δεσμώτης», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (Επίδαυρος - Αργολίδα), στις 3 και 4 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ.

Στο έργο, ο Προμηθέας τιμωρείται από τον Δία, επειδή έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους. Ο Ήφαιστος έχει αναλάβει να τον δέσει σφιχτά με αλυσίδες πάνω σε απόκρημνους βράχους. Το Κράτος και η Βία επιθεωρούν τον απρόθυμο Ήφαιστο. Στον βράχο, καταφθάνουν οι κόρες του Ωκεανού, οι Ωκεανίδες, θρηνώντας για το μαρτύριο του ήρωα.

Κι ενώ ο Προμηθέας και ο Ωκεανός μιλούν για τη σκληρότητα του Δία, εμφανίζεται κι ένα άλλο πλάσμα που υποφέρει από την εκδικητικότητα των θεών: η Ιώ, παράνομη ερωμένη του Δία, που εκείνος μεταμόρφωσε σε δαμάλα για να τη γλιτώσει από τη ζήλια της Ήρας, χωρίς, όμως, να το καταφέρει, καθώς η πανούργα εκείνη έχει στείλει, για να τη βασανίζει, τον Οίστρο, μια ενοχλητική βοϊδόμυγα που θα την ακολουθεί ανελέητα ως τα πέρατα του κόσμου.

Ο Προμηθέας τής διηγείται το παρελθόν της και προφητεύει το μέλλον της, που συνδέεται και με τη δική του μοίρα, καθώς κάποιος μακρινός απόγονός της, πάρα πολλά χρόνια μετά, θα τον απελευθερώσει. Ο Προμηθέας προφητεύει και την πτώση του Δία. Όμως, αρνείται πεισματικά να φανερώσει στον απεσταλμένο Ερμή το πώς θα εκπέσει η βασιλεία του και η τραγωδία τελειώνει με τους μανιασμένους κεραυνούς του Δία ενάντια στον αντιστεκόμενο κρατούμενο με την ελεύθερη συνείδηση.

Με καθαρότητα της εκφοράς του λόγου και των νοημάτων

«Η παράσταση επικεντρώνεται στη δύναμη του λόγου και στη ρυθμική και μελωδική απόδοση του κειμένου» επισημαίνει η Μάρθα Φριντζήλα. «Για να βρεθεί ο λόγος στο επίκεντρο, αποφεύγουμε την εκφραστική δραματική ερμηνεία και επιμένουμε στην καθαρότητα της εκφοράς του λόγου και των νοημάτων. Αυτό δεν σημαίνει πως οι ερμηνείες των ηθοποιών στερούνται θεατρικότητας και πάθους. Αντίθετα, τα στοιχεία αυτά υποστηρίζονται με τη χρήση μάσκας και υπογραμμίζονται με τη μελετημένη σχεδίαση των κινήσεων. Η παράσταση ακολουθεί μια αυστηρή μουσική και κινησιολογική παρτιτούρα, που επιτρέπει στον ηθοποιό να εκφραστεί και να εκφράσει, μέσα από ένα ορισμένο αισθητικό πλαίσιο».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα, σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα, σκηνικό - μουσική: Βασίλης Μαντζούκης, σχεδιασμός φωτισμού: Felice Ross, κοστούμια: Ηλιάννα Σκουλάκη - Baumstrasse team, κατασκευές - μάσκες: Camilo Bentancor - Baumstrasse team, κίνηση: Εμμανουέλα Κορκή, βοηθοί σκηνοθέτη: Μιχάλης Πανάδης - Θεανώ Μεταξά - Γιώργος Βουρδαμής Μαυρογένης - Βάσια Μπάλλα, διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Νασιοπούλου, επιστημονικός συνεργάτης: Ιωσήφ Βιβιλάκης.

Παίζουν: Νίκος Καραθάνος (Προμηθέας), Κόρα Καρβούνη (Ιώ), Γιώργος Βουρδαμής Μαυρογένης (Κράτος και Βία), Κώστας Βασαρδάνης (Ήφαιστος και Ερμής), Μιχάλης Πανάδης (Ωκεανός). Χορός Ωκεανίδων: Fonέs (σε διδασκαλία Μαρίνας Σάττι): Ευγενία Λιάκου, Ερασμία Μαρκίδη, Έλενα Παπαδημητρίου, Ελένη Ποζατζίδου, Βιργινία Φραγκούλατζη, Μαρία Νίκα. Μουσικοί: Βασίλης Μαντζούκης, Παναγιώτης Μανουηλίδης.

Πληροφορίες

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου: Επίδαυρος - Αργολίδα. Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους. Τιμές εισιτηρίων: 10 έως 20 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου, καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, πολυχώρος Yoleni’s, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 210 3272000, ομαδικές κρατήσεις: 210 3222720, κρατήσεις ΑΜΕΑ: 211 7800056 (ώρες λειτουργίας: 9:00 - 17:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr και viva.gr.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς