Καθορίζεται όριο στις αμοιβές αθλητών

Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2006 19:46
A- A A+

Το σχέδιο νόμου για τον επαγγελματικό αθλητισμό, με τίτλο «Ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία αθλητικών επαγγελματικών ενώσεων και άλλες διατάξεις», κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ομάδες που προβιβάζονται στις επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου, καθώς και στο μπάσκετ και στο βόλεϊ, από την περίοδο 2008-2009, θα πρέπει να πληρούν πέντε βασικές προϋποθέσεις, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα χάνουν το δικαίωμα ανόδου και την θέση τους θα παίρνει η αμέσως επόμενη.

Τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής για κάθε ομάδα:

1) Η οικονομική κατάστασή της,

2) Η αγωνιστική κατάστασή της,

3) Ο αριθμός εισιτηρίων της τελευταίας τριετίας,

4) Ο πληθυσμός της πόλης, που έχει έδρα η ομάδα και

5) Οι γηπεδικές εγκαταστάσεις.

Μάλιστα, για όλα αυτά τα κριτήρια δημιουργείται ένα σύστημα βαθμολόγησης και καταρτίζεται ειδικός πίνακας αξιολόγησης.

Στο νομοσχέδιο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Ιδρύεται η Σούπερ Λίγκα (Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α' εθνικής) και η ΕΠΑΕ μετονομάζεται σε Ενωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β' και Γ' εθνικής κατηγορίας.

- Καθορίζεται όριο στις αμοιβές αθλητών, που θα φθάνει για όλες τις ομάδες στο 70% του προϋπολογισμού τους. Μόνο, δε, για όσες συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο 90%.

- Καταργούνται τα ιδιωτικά συμφωνητικά.

- Γίνεται πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο για παράγοντες, που θα παραπέμπονται αμετάκλητα έστω σε δίκη για πλημμέλημα και θα τίθενται σε αργία από τα καθήκοντά τους.

- Απαγορεύεται στις ομάδες να ανανεώνουν μονομερώς τα συμβόλαια των παικτών τους. Τα συμβόλαια αυτά ορίζεται, ότι θα έχουν μικρότερη διάρκεια τους έξι μήνες και μεγαλύτερη τα πέντε χρόνια.

- Απαγορεύονται οι μεταγραφές στις ομάδες, εάν δεν έχουν καθαρή οικονομική θέση. Δηλαδή, εάν το σύνολο των κεφαλαίων τους είναι μικρότερο του 1/10 του μετοχικού τους κεφαλαίου.

- Επιβάλλεται διοικητικός και οικονομικός έλεγχος κάθε τρεις μήνες στις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες, από ορκωτό λογιστή, εφ' όσον το ζητήσει ακόμη και ένα μέλος των Ενώσεων.

- Η Σούπερ Λίγκα θα αναλάβει τα χρέη της πρώην ΕΠΑΕ προς το Δημόσιο, την ΕΠΟ και τους δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τα οποία θα εξοφληθούν σε εξήντα ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθώς και τα λειτουργικά έξοδα της Ενωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β' και Γ' εθνικής, Παράλληλα, η Σούπερ Λίγκα θα εισπράττει το 2% από τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δικαιώματα των ΠΑΕ Α' εθνικής και το 1% από το ΠΡΟΠΟ και το ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ.

Οσον αφορά στο μπάσκετ, προβλέπεται, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, συνολικό πριμ 2.088.000 ευρώ για τους παίκτες και τους προπονητές της εθνικής ομάδας Ανδρών, η οποία κατάκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Παράλληλα, το πρωτάθλημα της νέας περιόδου θα διοργανωθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και όχι από τον ΕΣΑΚΕ.

Σχετικά με το βόλεϊ, δημιουργείται Επαγγελματική Ενωση (ΕΣΑΠ), στην οποία εντάσσονται τα ΤΑΠ της Α1 κατηγορίας και η οποία θα διοργανώσει το πρωτάθλημα της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις