Twitter: Το «φερέφωνο» του Τραμπ στο μικροσκόπιο του ανακριτή

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018 15:17
UPD:15:26
Reuters/MARY F. CALVERT
A- A A+

Στο μικροσκόπιο του Ρόμπερτ Μίλερ, του ειδικού ανακριτή που ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε να ερευνήσει τις ενδεχόμενες σχέσεις του συνεργατών του με τη Μόσχα, βρίσκεται το αγαπημένο πολυεργαλείο του Αμερικανού προέδρου: το Twitter.

Επικαλούμενοι τρεις ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν επί του θέματος, οι «New York Times» αναφέρουν σε δημοσίευμά τους ότι ο Μίλερ χτενίζει τις αναρτήσεις του Τραμπ αναζητώντας αρνητικές δηλώσεις εις βάρος του γενικού εισαγγελέα Τζεφ Σέσιονς και του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.  

Στόχος του Μίλερ, την ακεραιότητα του οποίου κανένα από τα δύο κόμματα δεν αμφισβητεί, είναι να ερευνήσει εάν οι δηλώσεις του προέδρου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί κατά κόρον  εμποδίζουν την έρευνα.

«Η χρήση που κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter αποτελεί ίσως το πιο μη φυσιολογικό από όλα τα μη φυσιολογικά που κάνει», σχολιάζει ο Κρις Σιλίζα από το CNN. Το Twitter είναι το φερέφωνό του, το μέσο του για να παραληρεί. Όπως έχει κατηγορηματικά δηλώσει, χωρίς το Twitter ίσως να μην είχε κερδίσει τίποτα. «Μπορεί όμως το Twitter να γίνει η καταστροφή του;», αναρωτιέται ο δημοσιογράφος.  

«Όταν λέει κάποιος κάτι για μένα, είμαι σε θέση να πληκτρολογήσω και να το τακτοποιήσω. Ειδεμή, δεν θα μπορούσα ποτέ να τα βγάλω πέρα», είχε δηλώσει ο Τραμπ τον Οκτώβριο του 2017.

Τον πρώτο καιρό της προεδρίας του, το ζήτημα απασχόλησε πολύ τα μέσα ενημέρωσης: τα tweets του προέδρου θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν ως επίσημες θέσεις ή ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου; Η απάντηση ήρθε διά του τότε εκπροσώπου Σον Σπάισερ, μήνες αργότερα: «Ο πρόεδρος είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, οπότε θεωρούνται επίσημες ανακοινώσεις από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».  

Σταδιακά, ο Τραμπ άρχισε να χρησιμοποιεί το Twitter για να ασκεί τη δική του ιδιόμορφη διπλωματία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο το tweet-απειλή προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν, περί πυρηνικών κουμπιών κ.λπ. «Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης μόλις δήλωσε ότι “το Πυρηνικό Κουμπί είναι πάνω στο γραφείο του συνέχεια”. Κάποιος στο εξασθενημένο καθεστώς του που πεθαίνει της πείνας να τον ενημερώσει παρακαλώ ότι έχω κι εγώ Πυρηνικό Κουμπί, που όμως είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου Κουμπί λειτουργεί!», έγραφε τότε.

Ένα από τα αγαπημένα του θέματα όμως, για το οποίο επανέρχεται συχνά πυκνά στο Twitter, είναι αυτό που εκείνος ονομάζει «κυνήγι μαγισσών» ή «φάρσα» και αφορά την έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές.

Κανείς ασφαλώς δεν μπορεί να πει σε αυτή τη φάση εάν η εμμονή του Τραμπ με το Twitter, και η απροθυμία του να ακούσει τους συνεργάτες του όταν τον συμβουλεύουν σχετικά με τις επιθέσεις του στα μέλη του υπουργείου Δικαιοσύνης, μπορεί να είναι η αρχή του τέλους. Ίσως να είναι και υπερβολή. Το βέβαιο είναι ότι τα tweets του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, «που πρέπει να θεωρούνται επίσημες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου», αποτελούν μέρος της ευρύτερης έρευνας του Μίλερ. Και αυτό είναι αν μη τι άλλο ανησυχητικό - για τον Τραμπ.   

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή