Προσπαθούν και δεν βρίσκουν λάθος

Σχεδόν αλάνθαστοι εμφανίζονται πολιτική ηγεσία και διοικήσεις των αρμόδιων αρχών στη διαχείριση της πυρκαγιάς
Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018 10:01
UPD:10:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ
A- A A+

«Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο αναπλ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, φανερώνοντας τον τόνο της γραμμής που θα τηρήσει η κυβέρνηση στη διαδικασία απόδοσης ευθυνών για τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς που έπληξε την Αττική.

Η πολιτική ηγεσία της πολιτικής προστασίας δείχνει να εστιάζει περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά, μιλώντας για σοβαρές ενδείξεις περί εμπρησμού, σε συνδυασμό με ακραίες καιρικές συνθήκες, παρά στη διαχείριση της κρίσης που επέφερε τον θάνατο -μέχρι στιγμής- 83 ανθρώπων.

Αποδίδει εξάλλου σε έλλειψη διαθέσιμου χρόνου το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε εκκένωση των περιοχών που έπληττε με σφοδρότητα η πυρκαγιά.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες πυρόπληκτων, δεν υπήρξε καμία συντονισμένη καθοδήγηση για την προστασία των κατοίκων, που είτε εγκλωβίστηκαν στους οικισμούς, είτε διέφυγαν στη θάλασσα, όπου και παρέμειναν έως και 6 ώρες χωρίς να τους περισυλλέξουν οι αρχές.

Σημειώνεται ότι παραμένει ακόμη άγνωστος, χωρίς επίσημη ενημέρωση, ο αριθμός των αγνοούμενων. Περισσότερα από 2.000 κτήρια έχουν καεί, από τα οποία -μέχρι στιγμής- περισσότερα από 1.200 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.

Στο μεταξύ, η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρέθεσε χθες ένα πρώτο «πόρισμα» μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική, διευκρινίζοντας ότι η ανάλυση των δεδομένων είναι ακόμη σε εξέλιξη. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή