Μεθαδόνη από τα νοσοκομεία - Πόλεμος χωρίς έλεος για τους εμπόρους

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2006 15:51
UPD:16:02
A- A A+

Μήνυμα για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/26/1206974.htm , ανακοινώνοντας και τη νέα εθνική στρατηγική. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά), σε ηλικία 15 ετών, κατά μέσο όρο, δοκιμάζουν τα ναρκωτικά οι έφηβοι, ενώ το 6% του μαθητικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει κάνει μία φορά στη ζωή του χρήση χασίς http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/26/1207060.htm .

Ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε ότι μέσα σε δύο χρόνια δε θα υπάρχουν πλέον «λίστες αναμονής» για τη χορήγηση μεθαδόνης, ανακοινώνοντας επέκταση των ιατρείων ουσιο - εξάρτησης στα δημόσια νοσοκομεία, όπου ειδικά εκπαιδευμένοι γιατροί θα συνταγογραφούν και θα χορηγούν μεθαδόνη στους χρήστες. Οι τοξικομανείς θα μπορούν να προμηθεύονται μεθαδόνη από τα νοσοκομεία με την επίδειξη της λεγόμενης «πράσινης κάρτας», η οποία θα πιστοποιεί ότι είναι χρήστες και την οποία θα μπορούν να προμηθεύονται από ειδικά κέντρα.

Μέχρι το Μάιο το 2006 αναφέρθηκαν 103 θάνατοι από ναρκωτικά. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι χρήστες είναι νέοι από 21 μέχρι 30 ετών, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό τους είναι νέοι κάτω των 21 ετών.

Την ερχόμενη Κυριακή, πρόκειται να διανεμηθεί στους νέους σε όλη τη χώρα από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, έντυπο του υπουργείου, με το χαρακτηριστικό σλόγκαν: «Η ζωή δε θέλει εξαρτήσεις».

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Β. Πολύδωρας, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως ο πόλεμος της Πολιτείας κατά των ναρκωτικών είναι συνεχής και ασυνθηκολόγητος, χωρίς έλεος για τους εμπόρους.

Τόνισε πως για τη νίκη απαιτείται πολιτικό θάρρος και κοινωνική αλληλεγγύη. «Καλώ», είπε, « όλο το προσωπικό να εξακολουθήσει τον αγώνα αυτόν με αποφασιστικότητα και ευαισθησία. Πιστό στους ορισμούς του «κοινωνικού συμβολαίου». Προασπιζόμενο το «καλό» απέναντι στο «κακό», τον πολίτη προ της κινδυνώδους συμπεριφοράς του κακοποιού, ώστε η άμυνα της κοινωνίας να γίνει πιο αποτελεσματική και τελεσφόρος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή