Του Πέτρου Στεφανή
[email protected]
Απόλυτη σύγχυση επικρατεί για τρίτη συνεχή ημέρα σχετικά με τον αριθμό, έστω και κατά προσέγγιση, των αγνοουμένων κατά τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.
Επισήμως, η Πολιτεία εξακολουθεί να μη δίνει καθόλου στοιχεία για το πόσοι είναι τελικά οι άνθρωποι που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν εκτυλίχθηκε το σκηνικό φρίκης στην περιοχή.
Να εξηγήσει το αλαλούμ επιχείρησε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός Σταυρούλα Μαλλίρη, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής οι κλήσεις στο «199» για καταγραφές αγνοουμένων ατόμων «είναι δεκάδες». Ωστόσο, όπως είπε, «επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών, ενδεχομένως ανάμεσα στους αγνοούμενους να περιλαμβάνονται και τα 79 άτομα των οποίων οι σοροί έχουν εντοπιστεί, καθώς και άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει στους οικείους τους χωρίς να έχουν ενημερώσει γι' αυτό τις αρμόδιες Αρχές».
Μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», η κ. Μαλλίρη διευκρίνισε περαιτέρω ότι για να αποσαφηνιστεί αξιόπιστα ο αριθμός των αγνοουμένων, θα πρέπει να προηγηθεί η χρονοβόρα διαδικασία πιστοποίησης της ταυτότητας των απανθρακωμένων πτωμάτων με τη μέθοδο του DNA, ώστε να γίνουν τότε οι ανάλογες αφαιρέσεις ονομάτων από τη σχετική λίστα με τους «δεκάδες αγνοούμενους», που έχει συντάξει -και συμπληρώνει ακόμα και σήμερα, έστω λιγότερο πια- η Πυροσβεστική.
Η ίδια εκτίμησε ότι «κάποια στιγμή» τις επόμενες μέρες «ενδεχομένως» να ανακοινωθούν λεπτομέρειες σχετικά με τους αγνοούμενους. Επανέλαβε δε, ότι, όπως και να' χει, αυτοί δηλώνονται από τους συγγενείς και τους οικείους τους, μόνο μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της Πυροσβεστικής, του αριθμού 199.
Γεγονός είναι, πάντως, πως και σήμερα ο αριθμός των αναζητούμενων προσώπων παραμένει όχι απλά αδιευκρίνιστος, αλλά ανεβοκατεβαίνει σαν «ασανσέρ».
Ενδεικτικά, χθες βράδυ, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, έκανε λόγο για 40 αγνοούμενους.
Ωστόσο, σήμερα, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές εξέφρασαν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 100.
Σε ανάλογο ύφος, σε δηλώσεις του στον «ΣΚΑΪ», ο δήμαρχος Πικερμίου-Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, είπε σήμερα ότι έχει δει «πράγματα απίστευτα» και πως «υπάρχουν και άλλοι νεκροί πιστεύω».
Σήμερα, επίσης στον «ΣΚΑΪ», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε πως ο ίδιος δεν έχει εικόνα για 100 αγνοουμένους, σημειώνοντας πως στο Λιμενικό έχουν δηλωθεί γύρω στα 10 άτομα ως αγνοούμενοι. Πηγές του υπουργείου εξηγούσαν αργότερα ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας, αν και δεν είναι αρμόδιο για την καταγραφή των αγνοουμένων, για να διευκολύνει την κατάσταση δέχεται αναγγελίες για πρόσωπα που αναζητώνται, τις οποίες και διαβιβάζει άμεσα στον μόνο αρμόδιο φορέα, την Πυροσβεστική.
Σε κάθε περίπτωση, και σήμερα οι έρευνες στη θάλασσα συνεχίζονται, και μάλιστα σε μεγάλη ακτίνα, από τις ακτές της Ραφήνας έως και τον βόρειο Ευβοϊκό. Συμμετέχουν αεροσκάφος και 10 σκάφη του Λιμενικού, καθώς και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Έλλη». Ταυτόχρονα, και στην ξηρά περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων (από σωστικά συνεργεία, Ένοπλες Δυνάμεις κι εθελοντές), «χτενίζουν» Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα ανά οικοδομικό τετράγωνο.
Και διαδικτυακή αναζήτηση των αγνοουμένων Την ίδια, ώρα, απανωτές είναι οι περιπτώσεις αναζήτησης αγνοουμένων μέσω τηλεοπτικών σταθμών και λοιπών Μέσων Ενημέρωσης, όπου συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα εκφράζουν αγωνιώδεις εκκλήσεις για τον εντοπισμό τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πατέρα που αναζητά τις δίδυμες κόρες του, τις εννιάχρονες Σοφία και Βασιλική, τις οποίες αρχικά θεώρησε ότι είδε σε τηλεοπτικά πλάνα να αποβιβάζονται ασφαλείς, με άλλους διασωθέντες, σε ακτή της Ραφήνας. Για τα κορίτσια αυτά ήδη έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση αναζήτησης από το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Άλλοι συγγενείς και φίλοι αγνοουμένων ανέβασαν πλατφόρμα στο Διαδίκτυο, με τα στοιχεία και φωτογραφίες των αναζητούμενων αγαπημένων τους προσώπων.
Από την πλευρά της, η Google ενεργοποίησε το Person Finder, ένα εργαλείο σχεδιασμένο ειδικά για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναβρούν φίλους κι αγαπημένους τους σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπιστικών καταστροφών.