Μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων αποφάσισαν Καμμένος - Μπουρνούς

«Είναι μια μεγάλη τραγωδία - Στη διάθεση του δήμου οι Ένοπλες Δυνάμεις» δήλωσε ο υπ. Εθνικής Άμυνας
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 12:22
UPD:12:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
A- A A+

Τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πυρόπληκτων αποφάσισαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς σε συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα.

«Είναι μια μεγάλη τραγωδία» είπε ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας πως εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ήδη έχουν διατεθεί ομάδες προσωπικού που κάνουν μικτές περιπολίες στην περιοχή, με περίπου 15 οχήματα και 250 στρατιώτες, προκειμένου να εξασφαλιστεί από κοινού με την Αστυνομία η ασφάλεια των πληγεισών περιοχών.

Παράλληλα αποφασίστηκε η εγκατάσταση ενός κέντρου επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, υπό την καθοδήγηση του Στρατού Ξηράς, που θα έχει τη δυνατότητα, πρώτα απ’ όλα, να παρέχει τα αναγκαία τρόφιμα και συσσίτια στο προσωπικό που εργάζεται στην περιοχή, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των εθελοντών των ΜΚΟ που υπάρχουν εκεί. Θα εγκατασταθεί στον πεζόδρομο κοντά στην Αργυρά Ακτή.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο έχουν διατεθεί 50 μηχανικοί που βρίσκονται με τα μικτά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών ενώ συζητήθηκε η δυνατότητα που έχουν το Μηχανικό και η ΜΟΜΚΑ, σε συνεννόηση με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, για τη δημιουργία αντιπλημμυρικής θωράκισης, κατόπιν μελετών που θα γίνουν και μιας προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και μετά την περίοδο του Αυγούστου, δηλαδή την περίοδο που θα αρχίσουν οι βροχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος, το Μηχανικό είναι στην διάθεση του Δήμου και για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και βεβαίως για την αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής. Επίσης, πρόσθεσε, «οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν το σύνολο των δυνατοτήτων τους, για τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού και την αποκατάσταση του αθλητικού κέντρου του Νέου Βουτζά, το οποίο έχει καεί ολοσχερώς». Ταυτόχρονα θα διατεθούν από τα στρατιωτικά εργοστάσια για τους κατοίκους, όλα τα αναγκαία υλικά, όπως χρώματα, φάρμακα κ.ά.

Σε σχέση με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατεύσιμους, αποφασίστηκε η άμεση χορήγηση αδείας δέκα ημερών σε όλους τους στρατεύσιμους και το μόνιμο προσωπικό που έχει την οποιαδήποτε εμπλοκή με την περιοχή.

Επιπλέον θα δοθεί η δυνατότητα, κατόπιν αιτήματος για την άμεση μετάθεση του μόνιμου προσωπικού, αλλά και των στρατευσίμων από τον Έβρο και τα νησιά και άλλες περιοχές της Ελλάδας προς την περιοχή που έχει πληγεί, προκειμένου να μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα προσωρινής αναβολής κατάταξης για τους νέους που έχουν υποχρέωση στράτευσης τους επόμενους μήνες.

Διαβεβαίωσε ακόμη πως το υπουργείο παραμένει στη διάθεση του Δήμου «για οτιδήποτε μπορεί να προσφέρουν περαιτέρω οι Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτή τη μεγάλη τραγωδία που περνάμε».

Από την πλευρά του ο κ. Μπουρνούς ευχαρίστησε τον κ. Καμμένο και το προσωπικό του ΥΕΘΑ «για την άμεση ανταπόκριση και την παροχή βοήθειας, από την πρώτη στιγμή, στους πληγέντες κατοίκους της περιοχής, τη βοήθεια αποκατάστασης των υποδομών, αλλά και για τη συμβολή τους στη διάσωση περίπου 800 ατόμων που ήταν εγκλωβισμένοι στο θαλάσσιο μέτωπο».

«Ήταν αδύνατη η οδική προσέγγιση. Χωρίς τη δική σας συμβολή, όπως και του Λιμενικού και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, θα θρηνούσαμε εκατοντάδες θύματα» είπε.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η βοήθεια που προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις «θα δώσει την ελπίδα στους κατοίκους ότι θα αποκατασταθεί η συνοχή του οικιστικού ιστού ώστε αυτές οι όμορφες περιοχές να ξαναρχίσουν να λειτουργούν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή