Κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από το Ισραήλ

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 14:58
UPD:15:55
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Το Ισραήλ κατέρριψε πολεμικό αεροσκάφος της Συρίας, το οποίο πετούσε στον εναέριο χώρο του. Την ανακοίνωση έκανε ο ισραηλινός Στρατός. Στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε ότι εναντίον του συριακού μαχητικού τύπου Sukhoi εκτοξεύτηκαν δύο πύραυλοι Patriot. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, ένας πιλότος είναι νεκρός.

«Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και θα συνεχίσει να ενεργεί κατά κάθε παραβίασης της συμφωνίας του 1974 για την απομάκρυνση των δυνάμεων», προειδοποιεί ο στρατός του Ισραήλ.

Το 1974 υπεγράφη συμφωνία για την δημιουργία μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στις δύο χώρες, έναν χρόνο μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Ωστόσο, Συρία και Ισραήλ δεν έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία.

Το Ισραήλ έχει τεθεί σε συναγερμό μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 19 Ιουνίου το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του για την ανακατάληψη ζωνών υπό τον έλεγχο των ανταρτών στις επαρχίες Ντεράα και Κουνέιτρα, στη νότια Συρία. Οι περιοχές αυτές συνορεύουν με την ζώνη των υψιπέδων του Γκολάν που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ προσάρτησε τα εδάφη αυτά έκτασης 1.200 km2 το 1981. Η ενέργεια αυτή δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ από την διεθνή κοινότητα.

Το Ισραήλ φροντίζει να μην εμπλακεί στη συριακή σύρραξη, αλλά έχει επανειλημμένως πλήξει στόχους του καθεστώτος της Δαμασκού και των συμμάχων του στο συριακό έδαφος.

Από την πλευρά της Συρίας δεν υπάρχει ακόμη καμία αντίδραση. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΜΠΕ, Reuters, AFP

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή