Παπανδρέου: Στόχος μία ειρηνική λύση με το Ιράν, λύση χωρίς ηττημένους

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2006 20:02
A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Τεχεράνη διπλωματική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε ήδη με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μανουσέρ Μοτακί και το γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας και επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν Αλί Λαριτζανί, ενώ το βράδι (10.30 τοπική ώρα) θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Σε δήλωση που έκανε ο κ. Παπανδρέου μετά τις δύο συναντήσεις του τόνισε ότι στόχος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι να βρεθεί ειρηνική λύση προς όφελος ολόκληρης της περιοχής, μία λύση που, όπως τόνισε, δεν θα έχει ηττημένους, αλλά θα δώσει προοπτική και ουσία συνεργασίας και ίσως θα μπορούσε να αλλάξει το ρου της ιστορίας στην περιοχή.

Η θέση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος στην εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, αλλά αναγνωρίζει στο Ιράν το δικαίωμα να παράγει και να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια, αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

Οπως φάνηκε και από δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων, η Τεχεράνη θα αποδεχόταν να γίνουν βήματα προς την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης, αλλά δεν θεωρεί ότι τα βήματα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο από τη δική της πλευρά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή