Η κατανάλωση καφέ, ιδιαίτερα χωρίς καφεΐνη, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Εσωτερικής Ιατρικής.
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Μαρκ Περέιρα του Πανεπιστημίου της Μινεζότα και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από 28.812 γυναίκες που πέρασαν από το κέντρο Γυνακείας Υγείας, στην Αϊόβα, στο διάστημα 1986-1997. Οταν ξεκίνησε η έρευνα καμμία από τις γυναίκες που εξετάστηκαν είχε παρουσιάσει ενδείξεις διαβήτη ή καρδιολογικών νοσημάτων.
Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με την ποσότητα του καφέ που κατανάλωναν καθημερνά : Καθόλου, λιγότερο από ένα φλυτζάνι, ένα έως τρία φλυτζάνια, τέσσερα έως πέντε και περισσότερα από έξι. Στη συνέχεια και με την πάροδο του χρόνου διαπιστώθηκε ότι 1.418 γυναίκες εμφάνισαν διαβήτη.
Οι γυναίκες που έπιναν πολύ καφέ ημερησίως είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν διαβητικές από την ομάδα των γυναικών που δεν έπινε καθόλου καφέ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.
Οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει πάντως ακόμη ποιά συστατικά του καφέ δρουν προστατευτικά έναντι του διαβήτη.