Η συναλλαγματική πτυχή ενός πολέμου

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018 12:00
REUTERS/Jason Lee
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Νέα μέτωπα φαίνεται να ανοίγονται στη σημερινή διένεξη των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, με σημείο αιχμής το εμπόριο. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τείνει να μετατραπεί σε συναλλαγματικό, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο, αν και οι εμπορικοί πόλεμοι επηρεάζουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. 

Το θέμα είναι ότι από την Παρασκευή άρχισε ένα μπαράζ δηλώσεων για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, παρότι οι υπουργοί Οικονομικών του G20 επανέλαβαν από τη συνάντηση στο Μπουένος Άιρες το σύνηθες, ότι θα πρέπει να αποφευχθούν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων. 

Ο συναλλαγματικός πόλεμος έχει χαρακτηριστεί «σιωπηρός δολοφόνος για την οικονομία» και «ακήρυχτος πόλεμος» και, παρότι έχει επικριθεί επανειλημμένως από τους διεθνείς οργανισμούς, επανέρχεται κατά διαστήματα δυναμικά. Η ευκολία με την οποία η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σπάει παραδόσεις και ταμπού, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων και τις αποτιμήσεις των νομισμάτων, εγείρει ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσουν τον κόσμο σε νέο γύρο συναλλαγματικών πολέμων.

Στις αρχές του 2017, εμπορικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει το Βερολίνο ότι χρησιμοποιεί ένα «υποτιμημένο ευρώ» για να εκμεταλλεύεται τους Ευρωπαίους εταίρους του και την Αμερική, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα «υπόγειο γερμανικό μάρκο». Στα μέσα του φετινού Απριλίου ο ίδιος ο Τραμπ είχε πει, αναφερόμενος στην Κίνα, ότι άλλαξε γνώμη και ότι το Πεκίνο δεν χειραγωγεί το γιουάν, τη στιγμή που το 2017 είχε επανειλημμένως αναφερθεί σε χειραγώγηση του κινεζικού νομίσματος. 

Και τώρα ξανά, πριν από τρεις ημέρες, ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα και την Ευρώπη ότι χειραγωγούν τα νομίσματά τους, διατηρώντας τα σε χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου. Αν και είναι ακόμη νωρίς για να γίνει λόγος για παρεμβάσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες προκειμένου να κρατηθούν χαμηλά, είναι γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να σταματήσει τη διολίσθηση του νομίσματός της. 

Σε ημερήσια βάση, καθορίζει μια συναλλαγματική ισοτιμία για το γιουάν με βάση τις πρόσφατες τιμές του και επιτρέπει τη διακύμανση του νομίσματος έναντι του δολαρίου σε ένα εύρος 2% πάνω ή κάτω από αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, η απότομη πτώση τoυ στέλνει ένα μήνυμα.

Εμπόριο λοιπόν από τη μία και νομίσματα από την άλλη σε αναβρασμό, σε μια οικονομία υπερχρεωμένη, με το παγκόσμιο χρέος κοντά στα 250 τρισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2018, την ώρα που η ανάπτυξη χάνει μέρος της ορμητικότητάς της και αρχίζει να εμφανίζει αποκλίσεις.    

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή