Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: 1,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων ποικιλιών φυτικών ειδών

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 15:39
UPD:15:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
A- A A+

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος δημιουργίας νέων ποικιλιών φυτικών ειδών, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υφυπουργού και του γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη και Νίκου Αντώνογλου, αντίστοιχα, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Νίκο Κατή, τον γενικό διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, Δημήτρη Τσαγκαλίδη και υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών και Φυτογενετικών Πόρων.

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ και σε βάθος πενταετίας θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

«Η επένδυση αυτή θα έχει μετρήσιμα, χειροπιαστά παραδοτέα και στόχος της είναι να στηρίξει τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, να αυξήσει το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού, να προσφέρει προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα, ενισχύοντας τον εξωστρεφή χαρακτήρα του πρωτογενούς τομέα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας», δήλωσε σχετικά ο κ. Κόκκαλης.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, το πρόγραμμα «αποτελεί φροντίδα της παρούσας κυβέρνησης για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ελληνική βιοποικιλότητα, την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών και τη δημιουργία "μαγιάς" για τη μακροπρόθεσμη κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε πολλαπλασιαστικό υλικό αλλά και τη δυνατότητα εξαγωγών πολλαπλασιαστικού υλικού σε άλλες χώρες».

Tέλος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών με χαρακτηριστικά όπως, βελτιωμένη απόδοση, υψηλή ποιότητα τελικών προϊόντων, αντοχή σε επιβλαβείς οργανισμούς, αντοχή σε αβιοτικούς παράγοντες, που είναι υψίστης σημασίας και θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας στη γεωργία, και παράλληλη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή