Η χθεσινή πανελλαδική απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), είχε έναν και μόνο στόχο : Να στείλει στην κυβέρνηση το ξεκάθαρο μήνυμα, πριν την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, ότι είναι επιτακτική ανάγκη η καθιέρωση της τριμερούς χρηματοδότησης για την ενίσχυση του συστήματος. Και επίσης, να μην υπάρξει αλλαγή στάσης του υπουργείου Εργασίας στην δέσμευση για συζήτηση, από μηδενική βάση.
Και ο πρωθυπουργός, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι έλαβε το πολιτικό μήνυμα των συνδικάτων, μετά την πρωτοφανή πανελλαδική κινητοποίηση για στροφή προς ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο, με αιχμή το ασφαλιστικό. Και αν μετά την πρώτη γενική απεργία στις 26 Απριλίου το υπουργείο Εργασίας πήρε πίσω τις αρχικές προτάσεις του για το ασφαλιστικό, τώρα μετά την δεύτερη, υπογραμμίζουν συνδικαλιστικοί κύκλοι, πρέπει να έχει τελείως άδειο το τραπέζι του διαλόγου.
Τα συνδικάτα μετά την νέα μεγάλη απεργία πηγαίνουν πλέον ενισχυμένα στον κοινωνικό διάλογο, θέτοντας ως προϋπόθεση, να δεσμευθεί η κυβέρνηση για την οικονομική ενίσχυση του συστήματος.
Εως το τέλος Μαϊου, ο αρμόδιος υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, σε μια τροχιά προσέγγισης, ετοιμάζεται να στείλει τις επίσημες προσκλήσεις στα συνδικάτα για την έναρξη της συζήτησης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το φθινόπωρο, αφού μεσολαβεί η καλοκαιρινή ραστώνη.
Από σήμερα λοιπόν τίθεται νέα βάση στον διάλογο, ενώ παραμένει σε ισχύ και ο αρχικός σχεδιασμός της ΓΣΕΕ για πρωτοβουλία κύκλου επαφών με την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους εργοδότες, προκειμένου να κάνει γνωστή την μελέτη της για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΓΣΕΕ έχουν εναρμονισμένη στάση. Η ΠΑΣΚΕ προσανατολίζεται να ζητήσει νέες δεσμεύσεις για την ενίσχυση της τριμερούς χρηματοδότησης, θέση με την οποία τάσσεται και η ΔΑΚΕ, καθώς και η Αυτόνομη Παρέμβαση. Η ΕΣΑΚ είναι πιο σκληρή και θεωρεί ότι στο διεκδικητικό πλαίσιο δεν υπάρχει βάση διαλόγου.