Νικαράγουα: Κατά των Σαντινίστας και του Ντανιέλ Ορτέγα οι ΗΠΑ

Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2006 08:16
A- A A+

Ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ για το Δυτικό Ημισφαίριο, Τόμας Σάνον, εγκωμίασε χθες τους αντιπάλους του ηγέτη των Σαντινίστας Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου στη Νικαράγουα, επιτιμώντας παράλληλα ανοικτά τον αριστερό υποψήφιο.

Ο Σάνον δήλωσε πως η κυβέρνησή του ναι μεν θα συνεργασθεί με όποιον υποψήφιο κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, αλλά οι αντίπαλοι του Ορτέγα «αντιπροσωπεύουν το μέλλον της χώρας αυτής».

Ο Σάνον μάλιστα κατά την παρούσα διήμερη επίσκεψή του στη χώρα δεν συναντήθηκε με τον ηγέτη των Σαντινίστας, αλλά είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον πρώην υπουργό κι εκλεκτό της Ουάσιγκτον Εδουάρδο Μοντεαλέγρε της δεξιάς Νικαραγουανής Φιλελεύθερης Συμμαχίας και τον Έρτι Λεβίτες, υποψηφίου μίας αποσχισθείσας φράξιας των Σαντινίστας, πρώην δημάρχου της Μανάγουα και προσωπικού φίλου του Ορτέγα έως τη διαφωνία τους.

Πολλοί αναλυτές τονίζουν πως ο Ορτέγα, που αποτολμά για τέταρτη φορά να ξανακερδίσει την προεδρία της Νικαράγουα έπειτα από την ήττα του στις εκλογές του 1990, είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στην εξουσία, βάζοντας τέλος στη 16 ετή διακυβέρνηση της χώρας από κυβερνήσεις φιλικές προς την Ουάσιγκτον. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως οι Σαντινίστας, που κυβέρνησαν τη χώρα στη δεκαετία του ’80 εν μέσω εμφυλίου πολέμου με τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ αντάρτες Κόντρας, έχουν μεγάλο ρεύμα υποστήριξης.

Ο Σάνον συναντήθηκε επίσης με πολλά στελέχη που δραστηριοποιούνται στον χώρο του προέδρου Ενρίκε Μπολάνος και του Μοντεαλέγρε, για να προωθήσει την εκλογική εκστρατεία τους.

«Προτιθέμεθα να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλισθεί ότι πάντοτε θα υπάρχουν δημοκρατικές δυνάμεις, οι οποίες θα εξασφαλίζουν στους πολίτες ότι όλοι μπορούν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους», τόνισε ο Σάνον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή